04/08/12 15:59
(http://www.klassa.bg/)

Шпионски робот скача 9 метра

Американската армия тества шпионски робот, които може да се изстреля на височина от над 9 метра – достатъчно, за да прескочи прозорец на втория етаж например, съобщи Ю Пи Ай.
Разработен от масачузетската компания Boston Dynamics и финансиран от Пентагона, миниатюрният робот, който прилича на дистанционно управляема детска играчка, може да спира, да се изправя и да се изстрелва право нагоре с помощта на задвижвано с въглероден диоксид бутало. Роботът Sand Flea („Пясъчна бълха“) може да скочи 25 пъти с едно зареждане с CO2. Sand Flea е подобрена версия на Precision Urban Hopper, разработен от националните лаборатории „Сандия“ в Ню Мексико. За разлика от своя предшественик обаче Sand Flea разполага с жироскопска стабилизираща система, с помощта на която роботът запазва ориентацията си при скок и така може да прави видеозаписи дори и по време на полета си.
След като приключат тестовете, американската армия вероятно ще изпрати девет „пясъчни бълхи“ в Афганистан, където американските сили вече използват 2000 робота.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване