04/09/12 12:52
(http://radiomilena.com/)

Брадви за министър-председателя и депутатите

На 10 април (вторник) министър-председателят Бойко Борисов и депутатите в Народното събрание ще получат брадви от протестиращите срещу промените в Закона за горите. От коалиция „За да остане природа в България” ще проведат протестно шествие, което ще започне във вторник от 19 ч. от стълбите на бившия Партиен дом към парламента. Протестиращите ще носят 240 символични брадви, по една за всеки депутат, които ще оставят пред сградата на парламента.

„Депутатите са изправени пред символичен избор – или да пресекат корупционните схеми, чрез които ще се застрояват безплатно, безсрочно и без търг българските гори, или да помогнат за изсичането на българската гора, като гласуват готвените промени в Закона за горите”, поясняват от коалицията.

Преди това, отново във вторник, от 10 ч. природозащитниците символично ще занесат брадва и в Министерски съвет за премиера Бойко Борисов със същото предложение – или да прекъсне корупционните схеми, чрез които ще се застрояват българските гори, или да помогне за изсичането на българската гора, като не спре промените в Закона за горите.

Това е поредният протест срещу промените в Закона за горите. Причината за недоволството на хората са новите поправки в закона, според които върху горски терени ще се строи без да се променя предназначението на територията. След като застроените планински площи няма да бъдат изваждани от горския фонд, това означава, че инвеститорите няма да заплащат и такси. Промените бяха приети на второ четене от Парламентарната комисия по земеделие и гори, но само с гласовете на ГЕРБ.

Според природозащитниците това са лобистки поправки, които ще позволят безразборен строеж върху горски територии, а „това значи, че гора „на хартия“ вече ще могат да се водят стадиони, футболни и голф-игрища, писти, сгради за културни и религиозни нужди, мини ВЕЦ-ове и други”, казват от „За да остане природа в България”./touristmedia/

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване