04/09/12 01:58
(http://e-vestnik.bg/)

Крадльовците от „агенция” blitz.bg и други крадльовци

Седмичната колонка на Димитри Иванов от вестник “Сега” препечатана в “Блиц” без да го питат. Поне пише откъде е вземат. Някои текстове ги крадат без да кажат откъде.

Малцина знаят, че т. нар. агенция blitz.bg е нещо, което се прави от издателите на вестник „Шоу” (Show - както е изписана главата на вестника), един от основните жълти вестници в България.
И как работи тази „агенция”? Много лесно - тотално преписване от други медии. Като излязат, примерно, в сряда и четвъртък конкурентите „Уикенд” или „Галерия” (които нямат интернет сайтове), още същия ден основните статии и интервюта са преписани в „Блиц”. Разбира се, не е посочен източникът. Материалите са или преписани почти дословно, или са преразказани с леки редакции, или са доразвити със собствени свободни съчинения. В редки случаи цитират източник, когато например става дума за твърдения, които не им стиска да ги представят като свои.
Преписват от всички медии без изключение. От всекидневници, от агенции - щом излезе нещо, веднага е преписано, преразказано, най-често без да е посочен източник на текста или новината.

Наглостта им на моменти е безгранична. Например след смъртта на известния актьор и режисьор Иван Андонов, „Блиц” пусна „последното интервю” с него, взето от техен автор. Но се оказа, че интервюто е изцяло преписано от e-vestnik.bg (виж тук). Копи-пейст, с друго име отдолу, съкратени част от въпросите (виж тук). Без никакъв срам. И интервюто при нас е от 2007 г., въобще не е последното.

Интервю с актьора Иван Андонов от e-vestnik.bg, препечатано в “Блиц” и подписано от техен автор, представено като “последното интервю” на Андонов.

В „Блиц” са излизали десетки „последни интервюта”, взети оттук-оттам. Те са като погребална агенция, която веднага спрята хубав некролог с последно интервю, ако умре някой по-известен. За някои препечатани интервюта посочват откъде са взети, без да питат съответния издател и носител на авторски права. За много текстове обаче не е посочен никакъв източник.
Всичко това е омешано със собствените им интервюта и текстове. По едно време журналисти от „Шоу”, като се обаждаха на по-известни хора да искат интервю, се представяха като „журналист от агенция „Блиц”. Тя беше още нова, неизвестна, а „Шоу” имаше лош авторитет и много хора отказваха да дават интервюта там заради спекулации и изопачаване на думи и т. н. И нищо неподозиращият човек дава интервю за агенция ”Блиц”, после го прочита в „Шоу” със скандално заглавие. В този вестник също се препечатва оттук-оттам, по-точно преразказват се клюките от други вестници, интервюта и статии от интернет и т. н. Така се зародиха жълтите вестници в България. Така се правят вестници у нас. По тоя модел сега се правят и „агенции” в интернет.

Например в рубриката си „Анализи и коментари” тия дни „Блиц” публикува седмичния коментар на Димитри Иванов от в. „Сега”. Това е най-четеният в интернет коментатор у нас. Поради известността на автора и колонката му, отдолу е посочен източник. Но автора никой не го е питал дали е съгласен. Редакцията - също. А под всяка статия на Димитри във вестник „Сега” съвсем ясно е написано, че е със запазени авторски права. Преди година човек от „Блиц” му се обадил и го помолил да публикуват неговите седмични коментари. Димитри Иванов казал, че авторските права са на в. „Сега”, не им дал никакво разрешение. Последвало обаждане във вестника, при което обяснили, че Димитри е съгласен, само те да разрешат. И понеже те уважават автора си, казали - „да”. И - бам, колонката на Димитри цъфна и в „Блиц”. В следващия си коментар ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване