04/09/12 20:07
(http://www.klassa.bg/)

Португалия намали с 45% дупката в търговското си салдо

Португалия е намалила почти наполовина дефицита си през февруари на годишна база, предаде АФП. Основна причина за подобряването на резултатите е силното увеличаване на износа и намаляването на вноса от други страни. През февруари търговският дефицит на страната е спаднал с 45% до 720 милиона евро. В този период експортът се е увеличил с 13,2% на годишна база, възлизайки на 3,752 милиарда евро. Португалия се опитва да преодолее дълговата криза, което доведе до силни ограничителни мерки за реформиране на бюджета и икономиката на страната. В тази връзка Лисабон полага усилия за увеличаване на износа си, за да подпомогне ръста на икономиката.
Междувременно стана ясно, че заемите, които португалските банки са взели от Европейската централна банка, са се увеличили с 18% през март, достигайки нов рекорд от 56,3 милиарда евро, предаде Ройтерс. Размерът на заемите надвишава значително предишния рекорд, при който през август 2010 година лисабонските финансови институции получиха 49,1 млрд. евро от ЕЦБ.
Големите заеми се обясняват отчасти със силното участие на португалските банки в операциите по рефинансиране, които бяха предложени от ЕЦБ.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване