04/10/12 19:13
(http://www.klassa.bg/)

Инвеститор в молове обвинява ЕБВР в двоен стандарт

Българо-британската компания ZBS подаде оплакване към Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) заради двоен стандарт при финансирането на проекти за търговски центрове, съобщиха от фирмата. На инвеститора е отказана помощ за изграждането на мол Strand в Бургас, защото търсеният от тях заем бил над 50% от стойността на проекта. Едновременно на конкурентите им GTC са отпуснати средства за построяването на „Галерия Стара Загора“ и „Галерия Бургас“. Това е станало, въпреки че кредитите в този случай и при двата мола потенциално са надхвърлили с над 100% строителната себестойност на моловете, посочиха от ZBS. Това е бил вторият отказ за компанията от страна на ЕБВР. При първия от финансовата институция са обяснили, че търговският сектор е извън стратегията на банката за България. Въпреки посочените мотиви обаче другите два сходни проекта са получили зелена светлина, оплакаха се още от ZBS.
Според Дейвид Кауърд, съуправител в компанията, цената за подкрепените от ЕБВР проекти на практика трябва да се плаща от местните търговци, а не от големите чуждестранни вериги. Банката прилага двоен стандарт и не се съобразява със собствената си политика за финансиране на проекти у нас, категоричен бе той. Така външните гиганти получават огромни субсидии и преференции, докато българските малък и среден бизнес са поставени в неблагоприятна ситуация. Те трябва да бъдат третирани равнопоставено с големите международни фирми, като само така ще засилят конкурентоспособността си. Именно това е и основната причина за създаването и функционирането на ЕБВР, допълни мениджърът. За проекта Strand фирмата е получила подкрепата на Корпоративна търговска банка (КТБ).Очаква се молът да бъде завършен в срок и в рамките на определения предварително бюджет.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване