04/10/12 19:06
(http://www.klassa.bg/)

Северна Корея инсталира сателита на ракетата-носител

КНДР планира трети незаконен ядрен опит


Северна Корея инсталира сателита на ракетата-носител, която вече се намира на стартовата си площадка в северозападната част на страната, предаде АФП.
Ракетата Unha-3 ще изведе 100-килограмовия сателит в орбита между 12 и 16 април по повод на стогодишнината от рождението на основателя на страната Ким Ир-сен. След телефонен разговор между министрите на отбраната на САЩ и Южна Корея Леон Панета и Ким Кван-джин, говорителят на Пентагона Джордж Литъл съобщи, че “и двамата лидери ще смятат изстрелването на ракета от Северна Корея за сериозна провокация, нарушение на международните задължения на КНДР и резолюциите на Съвета на сигурност на ООН”. Към тази позиция се присъедини и Русия, която обяви, че ще свали ракетата, ако се отклони от курса и застраши територията на РФ. Според външното министерство в Москва решението за изстрелването показва “презрение” към резолюциите на Съвета за сигурност. “Трябва да се намери политическо и дипломатическо решение на тази криза”, смята Москва. Източник в генералния щаб на руската армия добави, че Русия ще следи внимателно изстрелването на ракетата и ще задейства системите за предупреждение за ракетна атака и системите за контрол на космическото пространство. Те ще следят полета на ракетата “до отделянето на сателита”. По-рано САЩ призоваха Китай да използва влиянието си върху съюзниците си от Пхенян, за да ги убеди да избегнат “провокативни действия”. Пекин призова всички засегнати страни към спокойствие и сдържаност, за да се избегне ескалацията на напрежението на Корейския полуостров”.
КНДР се готви и за трети ядрен опит, съобщиха южнокорейски агенции. Подобни действия със сигурност ще предизвикат гнева на съседите й и Запада, които отдавна се опитват да ограничат ядрените амбиции на Пхенян. Според неназован източник от разузнаването, цитиран от “Йонхап”, Северна Корея “подготвя нелегално ядрен опит” на същото място, като първите два. На 29 февруари страната прие да спре ядрените опити, обогатяването на уран и изстрелването на ракети с голям обсег в замяна на хранителна помощ. Това откри пътя за подновяването на прекъснатите преди 3 години шестстранни преговори за ядрено разоръжаване. Намеренията за изстрелването на ракета сложиха точка на подобни перспективи. Пхенян твърди, че просто изпраща метеорологичен сателит в Космоса, но според Сеул и Вашингтон това е прикрито изпитание на балистична ракета. Според резолюция 1874 Пхенян трябва да се въздържа от всякакви изстрелвания на балистични ракети, независимо дали са с граждански или военни цели.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване