04/11/12 13:39
(http://radiomilena.com/)

Алексиев против предложените промени в Законопроекта за Черноморското крайбрежие

Кметът на Поморие Иван Алексиев се обяви против внесените промени на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Преди няколко дни и колегата му от Созопол Панайот Рейзи също се обяви против.
Алексиев предлага в Зона „А”  да се запазят параметрите за застрояване приети с промяната на Закона през 2008 г., както следва: Плътност–20%, Кинт–0.5, Макс. височина–7.50m., Озеленяване -70%.

Освен това за териториите на Общини с влязъл в сила Общ устройствен план се запазват параметрите на застрояване в зона „А” и напълно се забранява строителството в тези територии с неодобрен общ устройствен план, което поставя община Поморие в изключително неравностойно положение. Общият устройствен план на Общината е отдавна изготвен, но процедурите по одобряването му се проточиха във времето. След предприетите действия от страна на новата администрация, Алексиев очаква до края на годината ОУП на Община Поморие ще бъде приет. Поради това той предлага изискванията на чл.17 за наличие на влязъл в сила общ устройствен план да не се прилага до влизане в сила на такъв, ако ПУП за съответните имоти не противоречат на действуващите териториални устройствени планове или предвижданията на общите устройствени планове,  както и изискването на чл.73, ал.1, т.3 и 4 за наличие на влязъл в сила ОУП не се прилага до влизане в сила на такъв, ако подробните устройствени планове за съответните имоти не противоречат на действуващите териториални устройствени планове или предвижданията на ОУП.
Пълният текст на изявлението:

 

Във връзка обсъжданите изменения на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, давам положително становище относно предложените промени, целящи увеличаване прозрачността на процедурите за представяне на концесията на плажовете, осигуряване на транспортни връзки и алеи за достъп до тях, въвеждане на етажно строителство и запазване на видимостта към морето, както и за забраната на всякакви бетонови постройки по плажовете.

Считам за нецелесъобразни внесените промени в Законопроекта за изменение и допълнение към Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, регламентирани в чл.10, ал.3, т.2,3 и новосъздадената т.6. Видно е, че една от основните цели на предложените в закона промени, е да се сложи край на презастрояването по нашето крайбрежие, но пълната забрана за строителство в 100 – метрова брeгова зона би възпрепятствало инвестиционните намерения на гражданите, което ще доведе до отлив на туристи, инвеститори и купувачи на имоти от така наречената „първа линия”, съответно до увеличаване на безработицата, ще паднат приходите от административни такси, а местното население ще се лиши от една платежоспособна група туристи и инвеститори.

С поправка в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие през януари 2008г.  строителството в Зона „А” чрез значително занижаване на параметрите за застрояване се ограничи, с което проблема с „ презастрояването” беше решен.

Предлагам в Зона „А”  да се запазят параметрите за застрояване приети с промяната на Закона през 2008 г., както следва: Плътност–20%, Кинт–0.5, Макс. височина–7.50m., Озеленяване -70%.

 Освен това за териториите на Общини с влязъл в сила Общ устройствен план се запазват параметрите на застрояване в зона „А” и напълно се забранява строителството в тези територии с неодобрен общ устройствен план, което поставя община Поморие в изключително неравностойно положение. Общият устройствен план на Общината е отдавна изготвен, но процедурите по одобряването му се проточиха във времето. След предприетите действия от страна на новата администрация, очакванията ни са, че до края на годината ОУП на Община Поморие ще бъде приет. Поради това предлагам изискванията на чл.17 за наличие на влязъл в сила общ устройствен план да не се прилага до влизане в сила на такъв, ако ПУП за съответните имоти не противоречат на действуващите териториални устройствени планове или предвижданията на общите устройствени планове,  както и изискването на чл.73, ал.1, т.3 и 4 за наличие на влязъл в сила ОУП не се прилага до влизане в сила на такъв ако подробните устройствени планове за съответните имоти не противоречат на действуващите териториални устройствени планове или предвижданията на ОУП.

Иван Алексиев

Кмет на община Поморие

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване