04/11/12 22:22
(http://e-vestnik.bg/)

Икономика в очакване на неочакваното

“Мъглата продължава да се сгъстява и не може да се направи нищо, освен да изчакаме да се вдигне, защото човек е безсилен пред жестокостта на природата и може само да се крие под някой заслон, разбира се, под какъвто успее да намери”. “Очакваното никога не се случва; винаги става това, което не е очаквано”. (Джон Мейнард Кейнс)

Тревогите, които поражда Голямата рецесия ще накара още повече хора да си зададат въпроса дали ще излезем от нея. Отговорът на нашите най-просветени икономисти е: да, разбира се. Е добре, важното е не е да разберем дали ще излезем или не, а при какви условия: живи, зомбита или направо мъртви - в този ред.

Рецесията е като зимна буря, за отминаване отминава, слънцето продължава да изгрява всеки ден и в крайна сметка надделява над лошото време, но пейзажът се определя от времетраенето и интензитета на бурята. Засега времето е неблагоприятно и човек е безсилен пред жестокостта на природата и може само да се крие под някой заслон, разбира се, под какъвто успее да намери.

От речите на официалните лица може да се заключи, че има един порочен кръг, в който натрупаните дългове не ни позволяват да харчим, а в същото време липсата на разходи пък не ни дава да постигнем растеж и да можем да плащаме дълговете си.

Това положение, запазвайки социалното осигуряване, ни води на свой ред до повече дългове. Освен това ни се казва, че не разполагаме със суверенитет, за да решаваме, защото, бидейки силно задлъжнели, кредиторът има всички правомощия, увеличавайки бремето ни от лихвите при най-малък опит да излезем от пътеката на предварително определените разходи.

Поради тази причина, ако не искаме да увеличаваме дълга, не ни остава нищо друго, освен да намалим доходите, а това на свой ред поставя под заплаха растежа. Само че, хайде да се разберем, ако със същите тези мерки се застрашава и растежът, как да излезем от тази бъркотия?

Е-е, добре, на теория намаляването на доходите ще подобри производителността и конкурентоспособността на производството ни, стига да има някой (не като нас с изпразнени джобове), който да може да купи, направеното от нас, или с други думи да се увеличи търсенето на нашите стоки в чужбина.

Ще помогне и промяна на перспективите в потреблението и инвестициите като последица от отговорността ни при харченето и започнатите структурни реформи на трудовия и финансовия пазар. При все това изглежда тези перспективи за потреблението и инвестициите, които и преди реформите и орязванията се бяха леко помрачили, отидоха да зимуват заради опасността от заразяване, в очакване на по-добри времена.

Поради тази причина ефектът доверие, който според някои е толкова основен за създаването на благоприятни перспективи за растежа и заетостта, изглежда на моменти се изпарява.

В тези изказвания, когато се засягат стратегиите за пласиране на производството ни, везните се накланят към намаляването на заплатите и социалните осигуровки, доближавайки се до страните, с които пряко се конкурираме. Казано още по-ясно, стремежът е доходите ни да бъдат изравнени с доходите в страните с нововъзникващи пазарни икономики.

Заслужава си да си зададем въпроса защо не се изтъква същата перспектива, изравнявайки тези нововъзникващи пазарни икономики с останалите най-напреднали страни и така да бъде премахнат социалният и екологичният дъмпинг, който отразява ниската цена на техните продукти.

Ако разходите ни не нарастват и ако те не се увеличават в страните, които купуват стоките ни, нито пък еврозоната е готова като цяло да допусне повече инфлация срещу по-малко дълг, имайки предвид размера на нарастване на парите, то в крайна сметка икономиката ни ще се превърне в една хубава пустиня.

И когато казваме да се увеличат разходите, нямаме предвид облекчението в намаляването на бюджетния дефицит от процент и малко отгоре, ...

Публикувана на 04/11/12 22:22 http://e-vestnik.bg/14419/ikonomika-v-ochakvane-na-neochakvanoto/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване