04/11/12 07:11
(http://e-vestnik.bg/)

Правят уиски на Международната космическа станция

Поглед от Международната космическа станция към Европа. Вляво зад слънчевия панел се вижда Острова - Великобритания. Шотландия е почти закрита, в долния край свети Лондон. Снимка: НАСА

Уиски, произведено в Международната космическа станция - рекламен трик или научен експеримент? Всъщност - и двете. Уникален експеримент по изследване на възможностите за производство на уиски в условията на микрогравитация се извършва на борда на Международната космическа станция (МКС), предаде Би Би Си.
Необходимите съставки, в това число и малцът, са били изпратени от шотландската компания Agdbeg Distillery “Ардбег дистилъри” на станцията с товарен кораб още през октомври миналата година (виж повече за уиски “Ardbeg” тук). За опитите обаче се съобщава едва сега.
От съобщенията не се разбира в какво точно се състои експериментът.
Шотландците в сътрудничество с американски учени и компанията “Наноракс”, която доставя оборудване на МКС, се опитват да узнаят дали малцът може да взаимодейства в космоса с други съставки на уискито, в частност с овъглени частици дъбово дърво. Именно в бъчви от така обработен дъбов материал отлежава уискито, преди да бъде налято в бутилки.
Опитите се извършват едновременно на борда на МКС и на Земята - в завода на “Ардбег дистилъри” и в лабораториите на “Наноракс” в Тексас.
Целта на начинанието е да се изучи взаимодействието на съдържащите се в малца ароматни вещества терпени (клас въглеводороди) с други молекули в различни видове дървесина, да се анализират особеностите на това взаимодействие в космоса, както и да се получи първото в света “космическо” уиски, съобщава Би Би Си и с това подробностите се изчерпват. Не се казва нищо за дестилация. Вероятно става дума само за отлежаване на уиски, но поради условията в космическата станция там бъчва не е качена. Вероятно става дума за мълки експериментални съдове, в които са сложени дабовите частици и малцовото уиски. За да стане истинско шотландско уиски, трябва да отлежава поне три години. И резултатът няма да е шотландско, а космическо.
По думите на президента на шотландската компания за уиски Бил Лъмсден резултатите от настоящия експеримент ще станат известни едва след две години, когато приключи производственият процес.
В хода на експеримента ще можем да погледнем по нов начин на въздействието на гравитацията върху отлежаването на уискито, каза още Лъмсден.

От блога за уиски whisky-taste.com

Публикувана на 04/11/12 07:11 http://e-vestnik.bg/14418/pravyat-uiski-v-kosmosa/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване