04/11/12 18:59
(http://www.klassa.bg/)

Саркози се готвел да продаде ядрен реактор на Кадафи

Бившият ръководител на френската ядрена корпорация Areva Ан Ловержон обвини президента Никола Саркози, че до лятото на 2010 г. се е опитвал да продаде ядрена енергия на либийския лидер Муамар Кадафи, в интервю за “Експрес”.
През юли 2007 г. Саркози е предложил да продаде на правителството на Либия ядрен реактор. Той е трябвало да бъде използван за обезсоляване на морска вода. Лавержон се е противопоставила “решително” на “тази лудост”. Идеята се е ползвала с подкрепата на правителството, “което се очакваше да бъде отговорно”, подчертава тя. “Представете си как щеше да изглежда днес, ако го бяха направили!” Тя се е срещала по този въпрос със съветник на Саркози. През юни Лавержон беше свалена от поста си, след като 10 години бе изпълнителен директор на Areva, най-големия в света производител на ядрени реактори. Тя призна, че президентът има “истинска интуиция за ядрените въпроси”, но е направил 5 големи грешки, включително, че е допуснал създаването на “кланова” система в ядрената сфера.
От началото на предизборната кампания на Саркози вече му се наложи да признае някои грешки по време на управлението си. Последно той се извини за речта си в Гренобъл от 2010 г. , при която обвини ромите за престъпността във Франция. Това му навлече критиките от страна на левицата и на десницата в страната, както и от ЕК и папата.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване