04/12/12 23:02
(http://e-vestnik.bg/)

Северна Корея поставя Китай в трудно положение

Ройтерс

Граничари от Южна и Северна Корея. Снимка: чайнадейли

В управляващите кръгове в Пекин се разпространява фиц, който много добре описва трудното положение, в което се намира Китай заради намерението на КНДР да изстреля изкуствен спътник в космоса.

Младият севернокорейски лидер Ким Чен-ун се обажда на китайски лидер, за да му каже кога ще се състои планираното изстрелване на ракетата. “Кога ще бъде?”, пита китайският лидер. Ким отговаря: “Десет, девет, осем, седем, шест, пет, четири …”

Пекин все пак е по-осведомен - изстрелването вероятно ще се състои по-късно тази седмица - но близък до висшето китайско ръководство източник и западен дипломат казаха, че въпреки това Китай няма никакво влияние върху Пхенян и няма как да попречи на това събитие.

Съединените щати, които заявиха, че изстрелването ще предостави на непредвидимата държава възможност да изпробва технологията за балистични ракети, искат Пекин да използва влиянието си, за да спре пуска.

“Китай упражни натиск върху Северна Корея, за да накара Пхенян да се откаже от изстрелването на ракетата, защото това внася още несигурност и дава повод на САЩ да се върнат в Азия”, каза за Ройтерс източникът с връзки с китайското ръководство, пожелал да не съобщаваме името му, за да избегне последствия.

“Китай не иска това, защото Пекин и Шанхай са в обсега” на севернокорейските балистични ракети, заяви той, визирайки политическата и финансовата столица на Небесната империя и доказвайки още веднъж, че отношенията на Пекин с непредвидимия съсед не са изцяло топли и приятелски.

Критиците обаче са убедени, че Китай, който е главният снабдител с храна и енергия на изолирания си съсед, би могъл да направи повече, за да принуди Северна Корея да се откаже от пуска.

Миналия месец американският президент Барак Обама призова Пекин да използва влиянието си върху Пхенян вместо “да си затваря очите” и предупреди, че ще бъдат наложени по-строги санкции, ако затворената държава не се откаже от плановете си да изстреля ракетата.

В понеделник говорителката на Държавния департамент Виктория Нюланд обяви, че има признаци, че КНДР може да се подготвя и за ядрен опит - трети по ред в историята на страната.

“Ние в частност смятаме, че Китай е с нас, защото има интерес от Корейски полуостров без ядрени оръжия, и продължаваме да насърчаваме Китай да действа по-ефективно при преследването на този интерес”, каза тя.

Нюланд заяви пред репортери, че евентуалният трети ядрен опит на КНДР “ще бъде също толкова лошо, ако не и по-зле” от изстрелването на ракетата. При това стечение на обстоятелствата би било в интерес както на Китай, така и на Северна Корея да се твърди, че Пекин има малко влияние над Пхенян.

Но страните продължават да поддържат топли отношения въпреки напрежението в последните години. Преди смъртта си севернокорейският лидер Ким Чен-ир посети Китай четири пъти между май 2010 и август 2011 г. Смята се, че синът му Ким Чен-ун, който сега е лидерът на автократичната държава, го е придружавал при поне една от визитите.

Севернокорейската ракета-носител, която е готова за изстрелване от гориста долина в отдалечения северозапад на страната, ще покаже способността й да изстреля и балистична ракета, способна да порази континенталната част на САЩ.

Пхенян настоява, че пускът на изкуствения спътник за метеорологично наблюдение ще бъде важно събитие, отбелязващо 100-годишнината от рождението на дядото на Ким Чен-ун и основател на КНДР, Ким Ир-сен, и евентуален отказ ще бъде разтълкуван у дома като признак на слабост. Въпреки това Вашингтон и Сеул подозират, че това е изпитание на балиситчна ракета.

“Не могат да изстрелят това нещо, без да използват технология за балистични ракети, което е забранено от Резолюция 1874 на Съвета за сигурност на ООН,” каза Нюланд. “Така че каквото и да твърдят те, това си ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване