04/13/12 22:09
(http://e-vestnik.bg/)

Иран е новият враг на сунитите в Ирак

Франс прес

В продължение на близо десетилетие сунитските бунтовници водеха безпощадна война срещу американската армия, но сега, когато техните врагове си заминаха, те намериха друг враг - шиитски Иран.

Превземането на Багдад на 9 април 2003 г., разформироването на иракската армия, взимането на властта от шиитите след 80 години на сунитска доминация - всичко това се превърна в благодатен терен за иракските и арабските джихадисти, които си намериха по този начин нова кауза.

Но изтеглянето на последния американски контингент в края на 2011 г., създаването на сили за сигурност, наброяващи 900 000 души, както и тежките удари, нанесени на бунтовниците в Ирак, ги принудиха да набележат Иран и иракския режим за свои основни противници.

“Въоръжените групи винаги са имали нужда да си създадат враг, за да съществуват и да оправдаят присъствието си”, казва Хамид Хадил, преподавател по политически науки в Университета в Багдад.

По повод деветия рожден ден от падането на режима на Саддам Хюсеин и началото на съюзническата окупация няколко въоръжени формирования атакуваха с изказванията си Иран и шиитите.

Така например Ислямската група в Ирак, коалиция от 17 бунтовнически групировки, съставена през 2010 г., озаглави свое изявление: “Да се сражаваме с Иран със същата сила и енергия, с които победихме американците.”

Качен в ислямистки сайтове, този текст твърди, че американските сили са били принудени да напуснат страната, но са оставили много по-лош окупатор.

“Защото е очевидно, че Иран окупира Ирак посредством своите поддръжници. Но нашите бойци няма да загубят сили”, се казва в текста.
Използвайки същата риторика, група, нарекла се “Знамето на справедливостта и на джихада”, уверява, че ще продължи да се бие с иранския враг и призовава Бог да подкрепя нейните бойци в тяхната война срещу агентите сафавиди (понятие, с което сунитските екстремисти наричат шиитите).

Династията на Сафавидите, властвала в Иран от 1501 до 1736 г., приобщи страната към шиитския ислям по заповед на първия управник Исмаил Първи (1487-1524 г.) Същата тази династия окупира през 16-и век част от днешен Ирак, главно Багдад през 1508 г., преди да бъде изгонена оттам от османските сунити тридесет години по-късно.

От своя страна Бригадата обединени джихадисти се кълне, че ще се бори срещу настоящото иракско правителство, продало се на американския окупатор, докато Ислямската армия на Ирак констатира, че американците са оставили зад гърба си една по-брутална и дива окупация.

Що се касае до Ислямска държава в Ирак, организация, врекла се във вярност на Ал Каида, тя обяви, че е извършила между 28 декември и 24 февруари 195 нападения срещу сафавидската армия и полиция.

Хамид Фадил вижда в тази нова стратегия на сунитските бунтовници едно регионално измерение. “Повечето от групите, които описват Иран като враг, са вероятно в контакт със страните от региона, които са в конфликт с иранската политика или с партията Баас, отхвърляща политическия процес”, казва експертът.

Иззат ад Дури, последният високопоставен представител на режима на Саддам, който все още не е заловен, заяви във видео, качено в събота в интернет, че Иран се опитва да погълне Ирак.

За сметка на това шиитските милиции, които също “кръстосаха шпаги с окупатора, сега се оказват без истински противник. Така някои от тях избраха варианта да се включат в политическия процес.

Например Лигата на праведните, обвинена, че е убивала американци и британци, през декември се присъедини към иракската политическа игра. Депутатът, последовател на Муктада Садр и на неговата Армия на Мехди, сражавала се с американците, вече посочва, че негов враг номер едно са корупцията, безработицата и диктатурата.

БТА

Публикувана на 04/13/12 22:09 http://e-vestnik.bg/14436/iran-e-noviyat-vrag-na-sunitite-v-irak/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване