04/13/12 22:11
(http://e-vestnik.bg/)

Обама и НАТО трябва да спрат “сирийската зараза”

в. Гардиън

Сирийската криза се разпространява в Турция и Ливан, а регионалните сили са все по-объркани - време е за решителни действия

Политиката на “свиване на рамене” на Барак Обама по отношение на Сирия, откровено изкопирана от Великобритания и от останалите в бездействащия екипаж на НАТО, вече не може да се поддържа от политическа, стратегическа и морална гледна точка. Пограничните инциденти от края на миналата седмица, в които бяха въвлечени Турция и Ливан, показват неумолимото разпространение на нестабилността. Колкото по-дълго продължава това, толкова по-лошо ще става.

От политическа гледна точка подходът на Обама за непредриемане на нищо вече не работи. Американските избиратели, за които тази година е изборна, не приемат започването на още една война в Близкия изток, но те не приемат и броя на жертвите в Сирия, който вече е над 9000 души. Жестокият режим на Башар ал Асад се отнася с пренебрежение не само към мирния план на Кофи Анан. Той се отнася с пренебрежение към всички.

Обама съзнателно се дистанцира от “дневния ред на свободата” на Джордж Буш-младши, когато през 2009 г. встъпи в длъжност. Може би тогава това е било разбираемо, имайки предвид наследството на Буш - фиаското в Ирак и затъването в блатото, наречено Афганистан. Но сега сдържаността на Обама прилича на гигантска пропусната възможност, имайки предвид спонтанния продемократичен ефект на арабските революции от 2011 г.

“Най-непредвидимото събитие по време на мандата на Обама беше Арабската пролет. Той реагираше, разглеждайки всеки случай сам за себе си, и като цяло сякаш това беше някаква нежелана лудост, а не историческо начало”, казва анализаторът Фред Хайът. През 2007 г. Обама заяви: “Гражданите навсякъде трябва да могат да избират лидерите си без никакъв страх.” Но щом дойде на власт, “той не защити с особено голяма охота тази кауза”, каза Хайът.

Казано направо, подходът на Обама спрямо вълненията в Египет, Либия и Бахрейн и осуетената Зелена революция в Иран варираше от плахост през прагматичност до безпринципност. Спрямо Сирия той е смесица от всичките три неща. И хората, които по принцип подкрепят американския лидер, започват да забелязват това.

В редакционна статия в. “Вашингтон пост” предупреди, че “В Сирия се води гражданска война”. Предвидимо планът “Анан” се провали. “Анан и поддръжниците му просто осигуриха параван на Асад, за да продължи да избива собствения си народ. Обама може би смята, че като бяга от поемането на лидерството чрез фантасмагории като плана “Анан”, той избягва “военизирането”. Но всъщност той прави сигурна смъртта на още хиляди хора.” По-нататък “Вашингтон пост” призовава за оказване на военна подкрепа на сирийската опозиция, а ако е необходимо, тя да бъде осигурена чрез военна интервенция на НАТО.

Погледнато от стратегическа гледна точка, в западната обосновка на ненамесата в Сирия са зейнали дупки, големи колкото “Титаник”. Инцидентите в Турция и Ливан са мерило за това как оправдаването на ненамеса - пряка западна намеса може да породи по-голям конфликт - вече стана доста неуместно. Сирия излиза извън контрол. Пожарът вече се разраства.

Също така да се преструваш, че регионалните сили, главно Иран, Саудитска Арабия и Турция, все още не са дълбоко замесени в конфликта, е очевидно абсурдно. “Именно на стратегическо ниво залогът в Сирия е висок и се покачва. Страната се превърна в бойно поле на водената опосредствена* война между Саудитска Арабия и нейните по-малки арабски, сунитски съседи срещу Иран,” написа Робърт Хедик в сп. “Смол уорс джърнъл”.

“По-малки по мащаб варианти на саудитско-иранската опосредствена война се разиграха в Бахрейн, Ливан и Йемен. Сблъсъкът в Сирия покачва напрежението и залога на много по-високо ниво. Ако режимът на Асад падне и сирийското сунитско мнозинство вземе властта, Иран ще претърпи съкрушително геостратегическо поражение”, каза Хедик. Това разбира се може ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване