04/16/12 18:28
(http://www.klassa.bg/)

Брайвик обяви, че убил 77 души "при самоотбрана"

Съдебният процес срещу Андерш Брайвик, който уби 77 души при двойното нападение през юли миналата година в Норвегия, започна вчера в Осло, предаде Би Би Си. 33-годишният обвиняем влезе в съдебната зала и вдигна ръка за нацистки поздрав. Той отказа да потвърди името и рождената си дата и възрази, че е безработен, обявявайки се за писател. Той призна, че е извършил убийствата, но обяви, че не се смята за виновен, твърдейки, че били извършени при самоотбрана. Според Брайвик норвежкият съд е нелегитимен, защото "е получил мандата си от политически партии, подкрепящи мултикултурализма". Обвиняемият отказа да признае и съдията Елизабет Арнтзен, поради нейното приятелство със сестрата на бившия премиер и лидер на Работническата партия Гро Харлем Брундланд, но възраженията бяха отхвърлени като неоснователни.
Процесът започна с едночасово четене на обвинителния акт от страна на прокурорката Инга Бейер Енгф, която изреди имената на 77-те загинали и на ранените при атентата и стрелбата на остров Ютьоя. След това бе показан 12-минутният видеоклип, качен в интернет преди стрелбата, в който Брайвик обяснява опасността от „културния марксизъм” и исляма и ги посочва като причини за атаките си. Обвиняемият се просълзи при вида на собственото си "творение".
Поставена от Брайвик бомба на 22 юли миналата година пред правителствена сграда в Осло отне живота на 8 души и рани 209, а по-късно същия ден силно въоръжен той застреля 67 и рани други 33 от участниците в младежки лагер на Работническата партия на остров Ютьоя. Двама се удавиха при опит за бягство от кървавия ад.
На Брайвик бяха направени две експертизи за вменяемост, като последната показа, че той е осъзнавал действията си при стрелбата. Очаква се процесът да продължи до 10 седмици, а части от него ще бъдат излъчени по телевизията. Ако бъде признат за виновен, Брайвик ще получи от 21 години до доживотен затвор.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване