04/16/12 18:00
(http://www.klassa.bg/)

Европарламентът обмисля отмяна на данъчните облекчения за дизела

Европейският парламент възнамерява да отмени данъчните облекчения за дизела. Точката от дневния ред на ЕП ще се обсъжда в сряда, а гласуването ще е в четвъртък, съобщи БТА. Ако това стане, ще отпаднат преференциите, които ползват българските фермери за този вид гориво.
„Данъците върху горивата трябва да отразяват тяхното енергийно съдържание и потенциала им за замърсяване, което означава, че дизелът може да загуби данъчното си предимство в сравнение с бензина“, пише в мотивите на проекта. Ако Европарламентът приеме въпросната разпоредба, всички данъчни облекчения върху дизела ще бъдат отменени на територията на целия ЕС.
Съгласно българските закони преференции за горива се ползват, когато те са предназначени за производствени нужди, както е в аграрния сектор. Основната част от техниката в селското ни стопанство работи с дизел. През 2011 г. фермерите получиха намаление от размера на дължимия акциз. Миналата година те плащаха по 161 лв. за 1000 литра гориво при ставка 715 лв. През 2012 г. - 100 лв. През 2013 г. трябваше да е 60 лв. В седем страни - членки на ЕС, земеделските производители изобщо не дължат акциз за горивата, с които обработват земите си.
Темата за увеличаването на цената на дизела като голям замърсител и гориво, вредно за здравето, беше отворена през 2010 г. от Еврокомисията. Тогава идеята беше посрещната на нож в Германия, Франция и Полша, които са най-големите европейски производители на дизелови автомобили. През ноември 2011 г. беше разгледана директива, която имаше за цел да ограничи използването му. Преди половин година експерти предупредиха, че ако решението бъде прието, цените на дизела по бензиностанциите ще надминат тези на бензина с между 8% и 15%.
Приемането на рестрикцията от Европарламента ще нанесе удар върху производството на автомобили с дизелово гориво. Досега аргументът на производителите да убедят купувачите да заложат на по-скъпата дизелова версия на даден модел беше цената на горивото и икономията, която ще изплати по-високата стойност на колата през годините. Ще пострадат и дизеловите рафинерии, повечето от които се намират в Европа.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване