04/16/12 18:16
(http://www.klassa.bg/)

"Роснефт" иска 20 на сто от акциите на порта в Новоросийск

Държавните компании "Роснефт" и "Транснефт" изпратиха писмо до премиера на Руската федерация, в което настояват за подкрепа на приватизацията на 20 на сто от акциите на Новоросийския морски търговски флот (НМТП) от нефтената компания "Роснефт". В писмото, цитирано от агенция "Прайм", се настоява и за последваща покупка на 5 на сто от акциите, сега собственост на структура на държавните "Руски железници".
"Роснефт" и "Транснефт" ви молят да подкрепите съвместното предложение за приватизация на 20 на сто от акциите на пристанището, които сега са федерална собственост по цена, определена от независими оценители, а също и да одобрите по-късно покупката от същата компания на 5% от акциите на същото дружество, които сега принадлежат на "Руски железници", се казва в писмо, подписано от президентите на компаниите Едуард Худайнатов и Николай Токарев.
Група НМТП е най-големият в Русия и третият в Европа пристанищен оператор по обем на товарооборота. Портът влиза в списъка с държавни компании, чиито пакети трябва да бъдат раздържавени през 2011-2013 г.
В документа се отбелязва още, че приватизацията на акциите на "Новороссийски морски торговски порт" от държавната компания "Роснефт" ще осигури не само постъпления в бюджета на цялата пазарна стойност на 20-те процента от акциите на пристанището, но и ще гарантира защитата на стратегическите интереси на Руската федерация, включително развитието на произведствени комплекси в пристанището.
Групата "Сумма" (холдинг, който обединява активи в пристанищната логистика, инженеринг, строителство, телекомуникационния и нефтогазовия сектор) и "Транснефт" държат 51% от акциите на пристанището, държавата в лицето на "Росимущество" - 20% от тях, "Руски железници" - 5%, останалите акции са в свободно обръщение.
Авторите на писмото смятат за целесъобразно консолидацията на пакетите , които сега са собственост на държавата и нейна компания, за да може ефективно да се управлява пристанището. 25 на сто от акциите обаче според устава на пристанището съставляват блокираща квота в управлението на дружеството.
В същото време източник на агенцията в руските железници са съобщили пред агенцията, че компанията е против продажбата на 5-те процента от акциите, които са под контрола на дружеството.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване