04/16/12 17:06
(http://www.klassa.bg/)

София Лорен и Бриджит Бардо гостуват в сърцето на София

След успеха на българския павилион на Венецианското биенале, Градът на дождите отново вдъхновява проект на „Гершон-България“. 90 портретни черно-бели фотографии на знаменити личности от областта на киното, театъра, музиката, литературата, танца ще бъдат подредени на 22 април в салоните на Националната галерия за чуждестранно изкуство. Фотосите разкриват и припомнят незабравими моменти от кинофестивала във Венеция и традиционното биенале на съвременното изкуство в града на лагуната. Снимките са подбрани от „Аркивио камерафото епоке“, който съхнанява над 300 000 уникални черно-бели фотографии. Посетителите на изложбата ще се полюбуват на София Лорен и Клаудия Кардинале, на Бриджит Бардо и Хъмфри Богарт, на Мик Джагър и Салвадор Дали. Изключително високото качество на фотосите се дължи на Виторио Паван – майстор на черно-белия печат, един от основателите на архива.
Много различни ръце с уважение са се грижили за „Аркивио камерафото епоке“ в продължение на 60 години, като са актуализирали методите за класификация в съзвучие с техническия прогрес. През 1947-а венецианският фотограф Дино Ярах създава Interphoto - това е първото име на агенцията – която незабавно печели успех в света на фотожурналистиката с репортажите си за известни личности от шоу бизнеса и културата, посещаващи Венеция. През 1958 г. агенцията се преименува в Cameraphoto.
Виторио Паван, настоящият собственик на архива, се присъединява към Cameraphoto през 1973-та, като агенцията се концентрира все повече и повече върху възпроизвеждане на произведения на изкуството и на документиране на тяхната реставрация. Репродукцията на произведения на изкуството става основно занимание за Виторио през 1987 г. В началото на новото хилядолетие Паван решава да продължи сам и създава Bianconero Venezia - фотолаборатория, работеща в областта единствено на черно-бяло проявяване и отпечатване. Той става едноличен собственик и на исторически архив Cameraphoto Epoche.
Виторио Паван започва сътрудничество с Карло Пескатори; в момента те притежават заедно имуществото на архива.



Джордж Лукс, куратор на изложбата: Черно-бялата снимка е друг свят

Джордж Лукс, президент на компанията за културни събития „Гершон”, е моторът на новия проект. Специално за „Класа“ той разкри подробности за неговата реализация.

- Г-н Лукс, след българския павилион на Венецианското биенале отново се насочвате към любопитна тема от Града на дождите?
- Да, след българския павилион на биеналето отново градът на лагуната е в центъра на наш проект. Венеция е един съвършен микрокосмос, който вдъхновява и фотографите. От котката, която се разхожда в задния двор на къщата, до рибаря, който предлага пресния си улов на колоритен пазар. Открих „Аркивио камерафото епоке“ по време на разходка из Венеция – малък магазин, скрит в задния двор на къща. Магазинът рекламираше своите съкровища със стари плакати на прозореца. Убеден съм, че така се раждат най-интересните културни проекти. Архивът съхранява 300 000 снимки от живота в уникалния град! Всяка снимка, всеки уловен миг разказва собствена история.

- Черно-бели снимки? Точно те ли са сега на мода?
- Черно-бялата фотография има своето собствено очарование. Фокусът е върху обекта, който фотографът центрира в своята рамка. Това е много реалистична, от една страна, фотография и въпреки това, сюрреалистична, извън всекидневието на обикновения живот. Снимка в черно и бяло. Едно е да уловиш сюжета, друго – да го отпечаташ в черно-бяло. Виторио Паван, собственик на архива, е майсторът на черно-бялата фотография.
Показваме звездите във Венеция в едно авторитетно пространство – Националната галерия за чуждестранно изкуство, а това е предимство за целия проект. Показваме малък подбор от архива, твърде представителен за цялата сбирка. Преследваме качеството във всякакъв смисъл. Лицата са световноизвестни, уловени в естествената им среда и поведение. Тук няма папараци, няма дебнене. Това са фотоси с уникално качество, произведения на изкуството. С тази изложба „Гершон-България“ дава начало на партньорството си с „Аркивио камерафото епоке“ с намерението да реализираме заедно тематични изложби с възможност за продажба на копията.

- Какво е за вас Венеция?
- Място някъде между мечтата и действителността. Там те обзема сила, която ти спира дъха. Във Венеция всичко е театрален фон. Венеция е терен на престижни събития, които са с международно значение. Във фокуса, разбира се, е бианалето, което има своето огромно въздействие във всяка област на художественото творчество. Филмовият фест пък е вече легенда. Всички големи звезди са свързани с него в течение на десетилетията. От Хъмфри Богарт до Джордж Клуни, от Бриджит Бардо до Шарън Стоун. Всеки иска да е част от светлината на прожекторите във Венеция.
Моето лично пристрастие към фотографията датира от музея Pasquart в Биел, Швейцария, чийто президент и куратор бях от 1985 г. до 2005 г. Там реализирахме интересни международни изложби. Работих с известни фотографи като Робърт Франк, Кристиян Вогт, Джон Вашон и Джейн Евелин Етууд. Фотографските изложби винаги са имали интелигентна публика, която все повече и повече цени качеството. Дигиталната фотография принизи неговата стойност, но истинските ценители продължават да държат на него, на качествената фотография. Изложбата в София е добър пример точно за този вид фотография. Затова бих казал на зрителите: „Влезте и погледнете“.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване