04/17/12 19:13
(http://www.klassa.bg/)

НАТО се готви да харчи по-разумно заради кризата

“Ако не можем да харчим повече, нека поне харчим по-разумно” – под това мото, вдъхновено от световната финансова криза, ще премине срещата на НАТО в Чикаго следващия месец.
“Умната отбрана” позволява на страните членки да обединят оперативния си капацитет. Целта е да се позволи на страните членки да поддържат оперативни способности в условията на свиване на военните бюджети, като обединят финансовите си средства. Затова в проекта е залегнало оптималното използване на вече съществуващите капацитети. И на експертните познания на всяка от страните. Например Чехия може да специализира в областта на защитата от химически оръжия, а Естония – в киберотбраната, допусна източник от НАТО в Брюксел. Както рисковете, така и финансовата тежест на отбраната ще трябва да бъдат поделени.
Тази идея обаче е срещнала ожесточена съпротива на национално равнище, както и смесени реакции на някои компании от индустрията, проявени след операцията в Либия. Стъпка по стъпка, фирмите започват да виждат възможността за взаимна изгода, отбелязаха експерти от НАТО. За това допринасят намеренията на НАТО да направи по-лесно закупуването на отбранителна техника от много страни едновременно.
В същото време проектите на НАТО за колективна отбрана предизвикват опасенията на Русия. Москва се притеснява, че изграждането на дори частичен противоракетен щит ще намали способността й за възпиране. Руският президент Дмитрий Медведев вече е заплашвал, че в отговор неговата страна може да разработи технически възможности, които да се справят с отбраната на НАТО. Единственият начин да се избегне скъпо струващата надпревара във въоръжаването е НАТО и Русия да обединят усилията си, смята източник от НАТО, пожелал анонимност. Това ще изпрати далеч по-силен сигнал и към страните, които се опитват да разработват балистични оръжия, добави той. За днес е предвидена среща на ниво външни министри на съвета НАТО-Русия, което показва загрижеността на двете страни.
Държавните лидери трябва да потвърдят в Чикаго и стратегията за Афганистан. С приближаването на крайния срок за изтегляне през 2014 г. и постепенното преминаване на силите на НАТО към поддържащи функции 2013 г. се очертава като изключително важна.



Страните от алианса ще пестят, като обединят финансите си за отбрана

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване