04/18/12 16:41
(http://www.klassa.bg/)

Държавата се забави за базата в Равда

Студенти от Националната спортна академия блокираха вчера някои от централните софийски кръстовища по маршрута от „Орлов мост" до Министерския съвет. Студентите протестират от седмици на плажа пред базата в Равда срещу строителните намерения на частни собственици. Миналата седмица от спортната академия съобщиха, че студенти са били бити в опита си да защитят базата. От регионалното министерство казаха, че могат да спрат строежите временно до произнасянето на съда и по парцелите, за които все още се водят дела, а в момента НСА се намира в Параграф 22. Държавата години наред не се е намесила, за да предотврати случващото се в Равда. Защо едва сега се прави нещо по въпроса, никой не знае. Скандалът между Националната спортна академия и строителните предприемачи продължава от десет години. Вероятно изход от ситуацията е могъл да бъде намерен и по-рано. Какво означава, че Националната спортна академия е в Параграф 22, и защо държавата не е спряла случващото се толкова дълго време? Явно е, че мерки не са взети и проблемът в момента е дали законно да бъдат построени пет хотела върху земята, която НСА стопанисва от 40 години.
Не беше нужно да се стига до боя от миналата седмица, когато строителните предприемачи изпратиха работници, въоръжени с метални колове срещу протестиращи студенти. Двама от опиталите се да противодействат студенти бяха ранени и откарани в болница. Полицията все пак се намеси, за да спре мелето, но представителите на държавните институции и тогава си замълчаха. Трябваше студентите да блокират кръстовищата в центъра на София и да застанат пред Министерския съвет, за да бъдат чути най-после. И въпросът е: Това ли е цената държавата да заеме ролята си на арбитър в този спор.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване