04/18/12 18:19
(http://www.klassa.bg/)

ЕЦБ ни критикува за инвестирането на Сребърния фонд

Европейската централна банка е против Сребърният фонд да бъде инвестиран в български държавни ценни книжа (ДЦК), както предвиждат предложените от министъра на финансите Симеон Дянков промени в закона. Инвестиционният режим, според който до 70% от активите да бъдат вложени в български ДЦК, според европейската институция ще засегне основни правила на конкуренцията в ЕС. Критиката е, че законопроектът не изисква кредитен рейтинг от инвестиционна степен да се прилага за ценни книжа, емитирани от българското правителство, докато другите дългови ценни книжа изискват такъв рейтинг. Това, според ЕЦБ, води до неравнопоставено третиране на различните инвестиционни инструменти, което може да доведе до изкривявания на пазара и конкуренцията. Така възниква въпрос за непряка дискриминация и ограничения на свободното движение на капитали. Освен това предложеният режим може да изкриви местните пазари и доходностите там, така че те да не са изцяло пазарно определяни и да не отразяват истинското състояние на българската икономика и позицията на публичните финанси в страната, се казва още в документа, подписан от Марио Драги.
Отговорът на Министерството на финансите (МФ) не закъсня. В писмо на Дянков, публикувано на сайта на ведомството вчера, към президента на ЕЦБ, той посочва, че влагането в български ДЦК ще бъде направено на пазарна основа и поетапно при инвестиране на не повече от 30% от активите за 2012 г. Според него няма заплаха и за нарушаване на Маастрихтските критерии и за присъединяването ни към еврото.
БНБ също не остана равнодушна на задочния диалог между институциите. От там припомниха, че съображенията на ЕЦБ съвпадат с изказаните от тях миналата седмица притеснения и настояват законопроектът да бъде оттеглен и подложен на задълбочена дискусия. Според финансовия министър това не е необходимо, защото е спазена процедурата и проектът е внесен за обсъждане в НС. Лидерът на Коалиция за България (КБ) Сергей Станишев пък коментира, че шамарът от ЕЦБ само потвърждава отправеното предупреждение, че харченето на фонда ще доведе до деформация на пазара и ще постави в риск бъдещите пенсии. Предложението на Дянков издава отчаянието на правителството, че фискалният резерв е похарчен и няма как да се запушват дупките в бюджета, посочи още Станишев. „И крехкият икономически растеж е на път да тръгне надолу, българите ще обеднеят още повече и всичко това ще застраши сигурността на държавата. Ето защо ние от СДС призоваваме управляващите да оттеглят законопроекта за преработване“, пък призова лидерът на СДС Мартин Димитров. Ако се гласува проектозаконът, има опасност държавата да фалира в дългосрочен план, каза за в.“Класа“ Йордан Цонев, зам.-председател на ПГ на ДПС. В комбинация с влошаващите се икономически условия, увеличаването на дълга на правителството и други вътрешни фактори, това ще се отрази на кредитния рейтинг на страната, като той ще бъде намален неколкократно, и то не с една единица в рамките на няколко месеца. Опасностите са свързани и със стабилността на лева и на валутния борд. В този контекст изтеглянето на законопроекта е напълно наложително, смятат от ДПС.
До редакционното приключване на броя председателят и зам.-председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова и Димитър Главчев не отговаряха на телефоните си.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване