04/18/12 19:16
(http://www.klassa.bg/)

Половината аптеки у нас нямат договори с НЗОК

От 4000 аптеки в България само половината имат сключен договор с НЗОК за частично платените лекарства, а едва между 25 и 30 % - за медикаментите, чиято стойност се плаща изцяло от здравния фонд. Останалите собственици на аптеки нямат желание да сключват споразумения с касата. Това съобщи вчера председателят на Фармацевтичния съюз Мирослав Ненчев. Според него търговците на дребно на медикаменти нямат икономически или други стимули, за да сключват договори с НЗОК. Аптеките не получават надценка за лекарствата, плащани на 100 % от касата, а само два лева на изпълнена рецепта, обясни Ненчев.
По данни на съюза на фармацевтите в 39 общини гражданите нямат достъп до лекарства, изплащани с публични средства. Това означава, че там няма нито една аптека, сключила договор със здравната каса, и се ограничава достъпът на пациентите до необходимите им медикаменти . В 105 от 264 общини няма аптека, която да отпуска лекарствени продукти за лечение на редки болести за поддържащо лечение на трансплантирани пациенти. Ограничен е и броят на аптеките, доставящи безплатни лекарства за лечение на онколоболни и пациенти на инсулинова терапия. Според Мирослав Ненчев най-голям е проблемът в област Видин. Там където в 6 от 11 общини няма аптека, която да е сключила договор с РЗОК.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване