04/19/12 14:59
(http://www.klassa.bg/)

QUARTO QUARTET с нова програма

Софийската филхармония ше представи на 21 април в зала „България“ новата програма на QUARTO QUARTET. Ще свирят Иван Пенчев и Светлана Станчева (цигулки), Татяна Тодорова (виола), Стоян Божков (виолончело), Дарина Василева (пиано)
и музикантите от оркестъра Весела Тричкова (арфа), Яна Михайлова (флейта) и Михаил Живков (кларинет). В програмата ще прозвучат творби на Дебюси, Цезар Франк.
За да демонстрира новата си хроматична арфа, през 1904 година компанията Pleyel възлага на Клод Дебюси да напишете Danse sacrée et Danse profane /Свещен танц и светски танц/ за арфа и струнни за арфа и оркестър. Произведението също така е предназначено за дипломния изпит на студентите по арфа в консерваторията в Брюксел. Pleyel въвежда и патентова хроматичната арфа през 1897 година. За разлика от традиционната арфа със седем педала - всеки с по две позиции, които се използват за хроматични промени, инструментът на Pleyel няма педали. Вместо това, има отделна струна за всеки полутон. В отговор на предложението, Дебюси композира като Danse sacrée et Danse profane - творба, която заема основно място в арфовия репертоар и днес е сред най-известните.
Модулационният похват и идиоматичен метод на криволичещи мелодични фрази са сред най-разпознаваемите черти на стила на Цезар Франк. Клавирният квинтет във фа минор той създава през зимата на 1878-1879 г. „Една ултравъздействаща творба”, както отбелязва Надя Буланже, съдържаща твърде много пиано пианисимо и форте фортисимо в сравнение с всеки друг образец от камерния жанр.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване