04/19/12 16:33
(http://www.klassa.bg/)

В Лондон гледат само цифрова телевизия

От вчера вечерта Лондон – столицата на Обединеното кралство, тотално влезе в дигиталните реалии, като сбъдна една дългоочаквана мечта - неговите граждани вече се наслаждават на красотата и удоволствието да гледат цифрова телевизия.
Новата революционна технология позволява излъчването на повече телевизионни програми в определена честотна лента, а също и предоставя допълнителни услуги като субтитри, разписание на телевизионна програма, допълнителни аудиоканали, програми по заявка и платени канали. Цифровата телевизия поддържа различни типове стандарти и формати на картината. Обновеният стандартен цифров пакет "Фрийвю" например обхваща 40 канала, но за достъп до тях се налага пренастройка на приемниците или купуването на декодери. Търсенето на такива устройства, както и на нови телевизори в Лондон е нараснало през последните седмици с 80 на сто.
Освободените честоти благодарение на цифровизацията се очаква да бъдат предоставени на мобилни оператори и доставчици на високоскоростен интернет, а от продажбата им в бюджета е планирано да влязат почти £ 5 милиарда.
Засега аналогов сигнал все още има в Северна Ирландия, Йоркшир и други графства на север. Очаква се дигитализацията в страната да приключи през есента. Цялостният процес във Великобритания ще струва 630 млн. паунда на правителството.
Историческото събитие бе ознаменувано от грандиозни илюминации на телекомуникационната кула "Кристал палас" в едноименния квартал на Лондон.
Междувременно корпорация Би Би Си обяви, че ще успее да си върне почти половината от фонда на стойност £ 603 млн., целта на който е да подпомогне възрастните хора и инвалидите в процеса на преминаването от аналогов към цифров стандарт в телевизионното приемане.
Едно от последните големи препятствия по пътя към дигитално бъдеще вече се смята за преодоляно, след като аналоговите излъчвания на BBC1, ITV1, Channel 4 и Channel 5 бяха изключени в целия регион на Лондон.
Около девет на всеки 10 домакинства вече са окомплектовани според новия стандарт, като самият процес на адаптиране на населението започна още на 17 октомври 2007 г. в Whitehaven, Cumbria.
Средствата от дигиталния фонд в пълния си обем от 603 млн. паунда трябва да бъдат съвсем прецизно насочени към семейства, сред които има членове на възраст над 75г., слепи или слабовиждащи, както и с други сериозни увреждания, да се снабдят с пълния пакет от цифрови устройства и приемници, за да могат да потребяват цифрова телевизия.
Сега корпорация Би Би Си, която успя да подпомогне близо 1,2 млн. души до момента, се очаква да си възстанови сумата от почти 300 млн.фунта, заложени в специалния фонд от правителството.
Предвидени са средства, които ще бъдат вложени и за разработване на нови местни телевизионни услуги в цялата страна и внедряването на широколентов интернет, посочи британският министър на културата Джереми Хънт.
Изключването на аналоговото излъчване само на BBC2 в столицата на 4 април предизвика 31 000 обаждания на специално разкритата телефонна линия за връзка с институцията, която следи през петте години процеса на дигитализация, който е на обща стойност £ 630 млн.
Аналоговото преустановяване на излъчване ще повиши Freeview покритието с повече от 400 000 зрители в Лондон и околностите, като потребителите ще са в състояние да получат достъп до всички канали, предлагани чрез наземна цифрова телевизионна услуга за първи път.
Последните региони, които поетапно ще преминат към цифрово приемане на тв сигнал, ща бъдат Кент, в североизточната част на Англия, а финалът е за Северна Ирландия на 24 октомври.
Междувременно от управляващия борд на Би Би Си обявиха, че за периода до 2017 г. ще бъдат спестявани по около £ 700 млн. на година, като общият сбор от оптимизиращи дейности за 2005-2017 г. е в размер на £ 6.2 млрд. От корпорацията посочват, че успоредно с еднократните съкращения на разходи, значителното намаляване на числеността на персонала е част от мерките за ефективност.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване