04/19/12 04:26
(http://e-vestnik.bg/)

Изплува корупцията на “хайверената левица” на Гърция

Англичаните, известни с апатичния си хумор, ги наричат “шампански социалисти”. Подобна фраза използват и французите, които в такива случаи казват “хайверената левица”. Към тази категория спада Акис Цохадзопулос, бивш гръцки министър на отбраната, който в момента се намира в затвора за корупция, след като властите в Атина отказаха да го пуснат под гаранция.

Седемдесет и две годишният Цохадзопулос е обвинен в пране на пари във връзка с два големи договора, които е подписал като министър на отбраната от 1996 до 2001 г. за подводници и ракетни системи. Бившият министър, който отхвърля всички обвинения, бе арестуван в дома си в сряда.

През 60-те години на миналия век Цохадзопулос се включва в редиците на антидиктаторското движение в Гърция. Става най-приближеният човек на Андреас Папандреу. Участва във всички правителства на създадената от Папандреу партия ПАСОК от 1981 г. до 2004 г., като успява да направи впечатляваща кариера, стигайки дотам днес да се изправи лице в лице с правосъдието.

Разследването срещу Цохадзопулос бе предприето заради евентуалното му участие в редица афери, разтърсили Гърция през първите две десетилетия на 21 век. Покупката на подводници за гръцкия военноморски флот и далаверите със Сименс придобиха особено големи мащаби.

През 2004 г. 72-годишният Цохадзопулос сключва втори брак в Париж с 35 години по-младата от него Вики Стамати. Сватбеното тържество се състоя в луксозния хотел “Four Seansons”, в който той пристига с ослепителен “ягуар”. Той предпочиташе да почива в най-луксозните курорти на Лагониси, привилегия някога на династията на Глюгсбургите. Допадаше му да обитава луксозни апартаменти. Преди да се сдобие с дома си в неокласически стил на ул. “Динисиу Ареопагиту” в центъра на гръцката столица, Цохадзопулос живееше в едностаен апартамент в атинския квартал Психико.

Гръцката общественост остана позитивно учудена, след като научи за издадената заповед за арест на дългогодишния министър в правителства на социалистите. Наложилото се в обществото повсеместно чувство за безнаказаност на политиците сякаш започна да се изпарява. За да настъпи обаче промяна, е нужно този катарзис да продължи.

Цаходзопулос участва във всички правителства на ПАСОК, съставени от 1981 г. до 2004 г. и за малко щеше да стане премиер през 1996 г., след като Андреас Папандреу подаде оставка. Цохадзопулос претърпя поражение от Костас Симитис само с няколко гласа.

Произходът на бившия министър не предвещава такава политическа кариера. Самият Акис Цохадзопулос е син на шофьор от междуградския транспорт в Солун. Още като дете семейството му се преселва във втория по големина гръцки град. След като завършва гимназия, само на 19 години емигрира в Германия, за да работи и учи.

В политиката влиза в период на жестоки конфликти в Гърция, довели до военната диктатура в страната през 1967 г. През 1968 г. Цохадзопулос се установява в Мюнхен. Там се включва в Общогръцкото антидиктаторско движение (ПАК) на Андреас Папандреу. Бързо се развива и се превръща във верен приятел и полезен съратник на издигналия се впоследствие до премиерския пост Андреас Папандреу, възприеман като символ на “промяната” в Гърция.

През 1970 г. Цзохадзопулос става секретар на ПАК за Западна Европа. След падането на диктатурата той последва учредителя на ПАСОК Андреас Папандреу, завръща се в Гърция, остава до Папандреу, следва го до властта и става негов министър. С първата си съпруга германка Цохадзопулос се запознава в Мюнхен, където се жени за нея. Още като студент той работи във фирма за почистване на джамии. След 30 години обаче бракът му с германката, от който има две дъщери, се разпада.

Андреас Папандреу бе първият, нарекъл Цохадзопулос “Красивият Брумел”. Автентичният Брумел е живял в Англия през 18 в. Той успява да спечели приятелството на крал Джордж Четвърти и да влезе в дворцовото обкръжение. Брумел е вярвал, че и той трябва да живее като крал. ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване