04/19/12 21:20
(http://e-vestnik.bg/)

Неразрешените протести стават недостъпен лукс в Русия

Митингът срещу Путин в Санкт Петербург. Снимка: ридус

Руски депутати предлагат глобите за неразрешени митинги да нараснат петдесеторно, пише в. “Московский комсомолец”.

Стремежът е “опозицията да бъде разорена”, твърди изданието и прогнозира, че “само хора, далеч не бедни, ще могат да си позволят участие в протести, несъгласувани с властите”.

Внесен в Държавната дума законопроект на депутати от управляващата партия “Единна Русия” и един от “Справедлива Русия” предвижда глобата за такива деяния да бъде вдигната на 100 хиляди рубли (близо 3374 долара, б. р.), докато в момента е максимум 2 хиляди рубли.

Ако проектът бъде приет, руският кодекс за административни правонарушения ще изглежда твърде странно, коментира всекидневникът. За подкуп на избиратели, за пропаганда на нацистка символика и нарушения на режима при контратерористични операции са предвидени глоби едва от 500 до 2500 рубли, пояснява той.

Авторите на проекта обещават и алтернативно наказание на организаторите и участниците в неразрешени улични акции - задължителен обществено полезен труд до 200 часа. Те обаче не предлагат никакъв задължителен труд за възпрепятстване на улични акции и принуждаване на граждани да участват в тях. Знае се, че възможност да “принуждават” имат само шефовете от различни равнища - наистина би било прекалено да ги изкарат с метли на улицата, иронизира “Московский комсомолец”.

Експерти обясняват появата на такива наказателни законодателни инициативи с това, че “Единна Русия” дисциплинирано изпълнява държавна поръчка за затягане на крепежните гайки в конструкцията на обявените политически реформи, пише “Новие известия”.

Вестникът цитира автори на законопроекта, според които предлаганите санкции “са хуманни за разлика от законодателните норми в чужбина”, “алтернатива на административните арести”. Според тях това е отклик на “многобройни и настойчиви молби на трудещите се”, недоволни от “безкрайните митинги”, затварянето на улици и присъствието на специални полицейски сили в градовете.

Властта просто си улеснява задачата да репресира опозицията - сега наказват демонстранти с арест най-често за неподчинение на полицията, но това е все пак по-трудно да се докаже в съда, коментира руският опозиционер Иля Яшин. Въвеждането на задължителен труд размива границата между административния и наказателния кодекс; така политзатворниците и криминалните може да станат “социално близки”, предупреждава експертът юрист Дмитрий Качанов.

Според юристи и правозащитници предлаганите мерки ще се използват и за наказание на обикновени граждани, които протестират срещу злоупотребите по места, отбелязва “Новие известия”. “Това е опасна игра на демокрация и правова държава”, смята Дмитрий Качанов.

Предвижда се поредно нарастване на социалното напрежение и “Единна Русия” се опитва да сплаши народа с повишени глоби, цитира “Росийская газета” мнение на депутата комунист Сергей Обухов.

Репресивните санкции, дори да са още по-сериозни, няма да решат проблема с нарастващите протести в Русия. Необходимо е властта адекватно да отговаря на съвременните предизвикателства и законните искания на хората, изтъква Михаил Емелянов от фракцията на “Справедлива Русия”.

Приемането на новия закон ще поукроти търсачите на силни усещания, а глобите и задължителният труд вместо арести ще свалят мъченическия ореол от “професионалните революционери”, твърди Вячеслав Тимченко от “Единна Русия”. “Мъченици с метла - това наистина дори не е смешно. Та значи нека да поработят за благото на обществото”, казва руският депутат.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване