04/19/12 21:18
(http://e-vestnik.bg/)

Петролът не стига за два Судана

в. Комерсант

Судан и Южен Судан застанаха на ръба на пълномащабна война. Обединени в обща държава до миналия юли, те не могат да си поделят твърде богатите петролни находища в региона. Независимо от призивите на ООН южните и северните суданци решават своя спор със сила - армиите им водят кръвопролитни битки със стотици убити от двете страни.

Парламентът на Судан провъзгласи Юга за вражеска държава и настоя всички сили да бъдат насочени за сваляне на правителството й. Конфликтът вече се отрази върху световния пазар на петрол, а може да предизвика и разцепление сред постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН - Южен Судан е смятан за съюзник на САЩ, а Русия и Китай поддържат тесни отношения с Хартум.

Армиите на двата Судана водят сражения в околностите на град Хеглиг, където има големи находища на петрол. Районът осигурява близо 55 на сто от целия нефтодобив в Северен Судан. Съседите южняци обаче не признават суверенитета на Хартум над тази територия. Войските им минаха границата и с учудваща бързина превзеха спорната зона.

Смята се, че армията на Севера е по-добре екипирана. Тя обаче е разсредоточена в различни “размирни провинции”: войските на президента Омар Башир водят бойни действия срещу въоръжени групировки както в Дарфур, обширна област по границата с Чад, така и в два щата, граничещи с Южен Судан - Сини Нил и Южен Кордофан. Някои бунтовнически отряди издигат сепаратистки лозунги, някои - не, но всички те по един или друг начин са свързани с южната столица Джуба и съгласуват с нея своите действия. Тъй че Хартум е принуден да се сражава на няколко фронта; точно това му попречи навреме да мобилизира достатъчни сили за защита на Хеглиг.

От 1956 до 2011 г. Южен и Северен Судан бяха обединени в обща държава. Територията обаче бе ясно разделена: на север живееха араби мюсюлмани, на юг - негроидни племена, изповядващи християнството или традиционни африкански религии. Избухналата гражданска война взе 2 милиона жертви. Тя приключи през 2005 г. и както бе предвидено в мирния договор, след шест години - през януари 2011 г., последва референдум за независимост на Южен Судан. Почти 99 на сто от участниците гласуваха за отцепване на региона.

След половин година, на 9 юли, бе провъзгласена нова държава - Южен Судан. Тя получи и земите с основните петролни находища (преди разпадането на страната Судан добиваше дневно 500 хиляди барела петрол, 75 на сто от които в южните райони). Всички налични тръбопроводи отиват на север, към Порт Судан. Хартум и Джуба не успяха да се споразумеят за цената на транзита. В крайна сметка Югът спря износа на горива и двете държави изгубиха милиарди долари потенциален доход. Този “търговски спор” стана и един от поводите за сегашния военен конфликт.

Бившият полеви командир Салва Киир - днес президент на Южен Судан, заема твърда позиция. Когато генералният секретар на ООН Бан Ки-мун му се обади по телефона с молба да спре настъплението към Хеглиг, получи дързък отговор: “Не съм ваш подчинен, за да изпълнявам ваши заповеди”. Според експерти Киир се държи така, защото е убеден в непоколебимата подкрепа на САЩ, подпомагали южняците в борбата им срещу “диктаторския режим в Хартум”.

Тъкмо американците са смятани за главни архитекти на южносуданската независимост. Упорито се говори, че в новата държава след време ще бъде разположена военна база на САЩ - най-голямата в Африка. И при все че Вашингтон ...

Публикувана на 04/19/12 21:18 http://e-vestnik.bg/14475/petrolat-ne-stiga-za-dva-sudana/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване