04/20/12 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Господин и госпожа Асад лъскат имиджа си

Скандалната статия за Асма Асад в сп. Вог

Президентът Башар ал Асад и съпругата му Асма бяха показани по сирийската държавна телевизия как пакетират хранителни помощи. Така те се опитаха да “излъскат” облика си на първа двойка, опетнен от поръчките на луксозни стоки по интернет, докато страната им е в пламъци.

Репортаж на държавната телевизия показа вчера възторженото посрещане на президентското семейство на стадион “Ал Фахия” в Дамаск. Двамата се присъединиха към стотици доброволци, опаковащи в кашони захар, брашно, олио и тестени изделия за жертвите на сраженията в Хомс, където войските на президента се опитват да смажат бунта.

Башар и Асма ал Асад отдавна полагат усилия да се представят в добра светлина, но постигнаха точно обратното преди година, когато списание “Вог” публикува хвалебствена статия с бляскава снимка на 36-годишната Асма, а в същия момент съпругът й хвърли войски срещу продемократичните протести.

Тези и други кадри сега са във видео на ЮТюб, качено от съпругите на посланиците на Германия и Великобритания в ООН. Във видеото се редуват красиви снимки на Асма и потресаващи картини на убити и ранени сирийски деца.

На стадиона вчера Асма се появи съвсем скромно облечена, с розово яке и семпла рокля, с вдигната и прибрана тъмноруса коса.

Нейният висок и слаб съпруг, стърчащ над почитателите си, изглеждаше спокоен, облечен в тениска и с табелка с името му, закачена на врата, подобно на останалите доброволци. Двамата опаковаха храните в кашони, облепяха ги със скоч и ги пренасяха до купчините помощи, готови за транспортиране.

Според западни и арабски правителства Асад е виновен за смъртта на повече от 9000 сирийци, избити в репресиите на режима му от 13 месеца. Той се опитва да смаже протестите, първоначално мирни, а сега и да разгроми бунтовническата армия.

Асад твърди, че Сирия е нападната от терористи, подкрепяни от чужбина, и че въоръжени банди са избили над 2600 военни и полицаи. Средище на бунта е град Хомс - родно място на предците на Асма, която има британско образование и е бивш инвестиционен банкер.

Въпреки бунта и протестите Асад има силна подкрепа в някои райони на Сирия и особено сред религиозните малцинства, като неговия алауитски клон на исляма. Негови опоненти са повечето мюсюлмани сунити, които са мнозинство от 23-милионното население на Сирия “Някои жени се грижат за стила си”

Заради разточителния си живот Асма стана мишена на опонентите на съпруга й. Шийла Лайъл Грант и Хуберта Фос-Витиг - съпругите на посланиците на Великобритания и Германия в ООН, казаха, че целта на тяхното видео в ЮТюб е да убедят Асма да обуздае своя съпруг. “Някои жени се грижат за стила си, други се грижат за своя народ. Някои жени се борят за имиджа си, други се борят за живот”, гласи текстът във видеото, качено в ЮТюб под формата на писмо до Асма.

Асма ал Асад на времето се държеше като сериозна и целенасочена жена, вдъхновена от ценностите на Запада. Оказа се обаче, че в месеците на бунта срещу 40-годишното управление на семейство Асад тя е пазарувала редовно от луксозни марки. В имейли до съпруга й, засечени от британския вестник “Гардиън” и видени от Ройтерс, се съдържат разходите й за десетки хиляди лири стерлинги за украшения, скъпи мебели и ваза от венецианско стъкло, купена от Харъдс.

“Истинският диктатор съм аз, той няма избор”, казва тя за съпруга си в един от приписваните й имейли. Европейският съюз наложи на Асма забрана за пътуване и за пазаруване от европейски компании.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване