04/20/12 21:32
(http://e-vestnik.bg/)

Максим Бенвенисти: Депортацията на евреите от Тракия, Македония и Пирот е извършена от българската пронацистка власт

Разговор с председателя на Организацията на евреите в България „Шалом” Максим Бенвенисти

Максим Бенвенисти. Снимка: официален сайт

- Г-н Бенвенисти, има ли еднозначна оценка Организацията на евреите в България „Шалом” по отношение на съдбата на тези 11 000 евреи от Македония, Беломорието и Пирот и каква е тя?

- Да. Има прието окончателно политическо становище на 4 декември 2011 година на най-висшия форум - отчетно-изборната конференция на Организацията „Шалом”. На мен ми е много леко да ви отговоря, защото това е вече колективно мнение. То се опира на следните обстоятелства.

Първо, депортацията на евреите от Тракия, Македония и Пирот е исторически факт, който без съмнение е извършен от българската пронацистка власт. Участието на представители на германските нацисти само в Македония не намалява отговорността на българското пронацистко правителство.

Второ – този акт на българското пронацистко правителство е станал възможен и благодарение на пасивното отношение на местното население и местната общественост към депортацията на техните съграждани евреи. Там няма и помен от реакцията, за която ние говорим в България. Няма реакция на местната църква, а специално в Македония има няколко много важни митрополии, включително – Охридската автокефална митрополия, която исторически е подчинена на Патриаршията в Цариград и практически е равна на Патриаршия. Няма реакция на Православната църква, няма реакция на обществото, няма реакция на населението.

Трето, очевидно евреите в Тракия, Македония и Пирот изначално са били поставени в по-неблагоприятно положение. Още когато пронацистката власт поема управлението на тези земи, в договора си с нацистка Германия се задължава да не дава българско гражданство на тези евреи. Това са условията, за поемане на управлението на тези земи.

Четвърто, след като всичко това са исторически факти, българско правителство, в момент, в който прецени българската държава, и място, на което прецени българската държава, трябва да поеме историческата отговорност. Това е нашето категорично становище.

И последно: Ние сме тревожни от това, че печалният факт от изпращането на тези наши сънародници на смърт, в момента се ползва от Република Македония за антибългарска пропаганда. Една трагедия не може да служи на целите на антибългарската пропаганда днес. Искам специално да подчертая, че българският народ няма никаква вина за съдбата на тези нещастни хора.

- Как си обяснявате тази липса на реакция, за която говорите, от страна и на църквата, и на местното население?

- Нека оставим историците да дълбаят този въпрос. Преди всичко – на македонските и гръцки историци. Защо ние отвън трябва да обясняваме неща, за които, разбира се, имаме свои версии? Да не говорим, че „Шалом” не е институт по история, нито – неговият председател е историк. Мога да кажа само едно: Българските евреи са били много тясно интегрирани с българския народ. Почти 1000 евреи загиват по фронтовете на войните за България – Балканска, Междусъюзническа и Първа световна. 1000 убити евреи по фронтовете от 40 000 население. Евреинът е воювал в окопа за своя брат българин.

Тази пролята кръв за България, 25 години след войните, се връща под формата на отношението на обикновения българин към неговия съсед – обикновения евреин. Естествено, имало е и българи, които са били антисемити, които са участвали в притесненията на евреите, които просто са служили на властта и една група, които не са имали нищо против да се обогатят, за сметка на еврейското преследване. Но това не е мнозинството от българския народ – съвсем сигурно не е мнозинството от българския народ.

Наскоро излезе една книга „Спасение” и падение”. Частни мнения няма да коментирам, но думата „спасение” за евреите в България не може да се слага в кавички. Това би било подигравка с българските евреи и българския народ.

- Виждали ли сте Музея на Холокоста в Скопие ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване