04/22/12 18:12
(http://www.klassa.bg/)

Герт Вилдерс предаде кабинета - оттегли подкрепата си

Лидерът на крайнодясната антиислямистка Партия на свободата Герт Вилдерс оттегли подкрепата си за правителството на малцинството на Марк Рюте след седемседмични дебати за орязване бюджета за 2013 г., съобщи Радио Холандия. Предложените от кабинета съкращения засягат здравеопазването и пенсиите и се налагат, за да не превиши страната 3-процентното ограничение за бюджетния дефицит, което е изискване на ЕК. Крехката управляваща коалиция се наложи да отреже почти 16 млрд. евро от бюджета за 2013 г., след като за 2011 г. дефицитът надхвърли 4,5%. Пред медиите Герт Вилдерс заяви: "Ние не искаме нашите пенсионери да страдат, за да може да се подчиним на диктата на Брюксел." Той допълни, че "е време гласоподавателите да решат". В отговор на реакцията му вицепремиерът и икономически министър Максим Ферхаген коментира, че Вилдерс "обръща гръб на 16 млн. холандци и е ударил в земята всяка надежда за силна държава".
Премиерът Марк Рюте обяви, че днес ще се проведе кризисна среща на кабинета, но при тази ситуация "следващата логична стъпка" е предсрочен вот и той е готов да поиска от кралица Беатрикс да свика избори през септември. Междувременно кабинетът ще се опита да прокара спорните промени, внасяйки ред в бюджета за 2013 г. "Държава в икономическа и финансова криза не може да си позволи да стои кротко", припомни свои многократно казани думи Рюте.
Медиите припомнят, че в замяна на своята подкрепа за коалицията на малцинството Вилдерс изискваше от правителството затягане на политиката относно имигрантите в страната, като на него се приписва и ветото на Холандия за влизане на България и Румъния в Шенгенското пространство.
Миналата седмица рейтинговата агенция Fitch предупреди, че Холандия може да загуби своя AAA кредитен рейтинг, ако не предприеме съкращения на дефицита и предотврати покачване на външния си дълг.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване