04/22/12 22:24
(http://e-vestnik.bg/)

Загуба на Саркози ще се усети далеч отвъд Париж

в. Ню Йорк таймс

Обама и Саркози. Снимка: Белия дом

Никола Саркози е изправен пред големи проблеми и за момента изглежда, че ще бъде единственият френски президент с един мандат от 1981 г. насам. Той се състезава рамо до рамо с главния си съперник, кандидата на социалистите Франсоа Оланд в първия тур от изборите в неделя, когато мерят сили 10 кандидати, но според проучванията ще загуби от Оланд в балотажа след две седмици.

Евентуалната му загуба ще бъде усетена далеч отвъд Париж. Саркози имаше спорни, но ценни отношения с германския канцлер Ангела Меркел, която също е консерватор, по въпроси, свързани с Европейския съюз и еврозоната, с британците - по въпроси, свързани с отбраната, включително войната в Либия, и с президента Барак Обама - по въпроси, засягащи Иран и Израел, НАТО и Русия.

Победа на центристки социалист като Оланд, който настоява за по-големи данъци за богатите и поставя на първо място растежа, а на второ икономиите, ще създаде незабавно напрежение с Германия и ще разтърси финансовите пазари, които са вече изнервени от размера на френския дълг.

Оланд каза също, че иска да изтегли френските войски от Афганистан по-скоро от предвиденото от НАТО. Въпреки това той твърди, че първата му визита в чужбина ще е в Берлин, независимо колко хладно ще е посрещането му, пише американското издание.

Задълбочаващото се социално неравенство се превърна в гореща тема в цяла Европа и ако Оланд спечели, решението му да наложи по-големи данъци на богатите може да бъде подкрепено и на другаде, дори в САЩ, където президентът Барак Обама вече представи т. нар. Правило Бъфет за данъчно облагане с най-малко 30 на сто на доходи от над 1 милион долара годишно.

Потенциална победа на Оланд вече изнервя пазарите за това доколко Франция и дори други европейски страни са готови да се придържат към обещанията за икономии. Това е така, макар че Оланд обещава да балансира бюджета на Франция до 2017 г. Според цитирания от изданието изтъкнат икономист Никола Бавере подобен ход ще ограничи политическия избор на Оланд, но същото се отнася и за Саркози.

“Независимо кой бъде избран, Франция ще навлезе в голяма конфронтация с пазарите”, каза Бавере. Начело с Оланд обаче изпитанието с пазарите ще дойде по-скоро, смята той.

Според Патрик Бюисон, главен съветник на антуража на сегашния президент, на когото приписват победата на Саркози през 2007 г., президентът е погрешно критикуван за ексцентричните си навици и богати приятели, жертва е на глобалната икономическа криза и ще победи на изборите. “Саркози не обича парите, той обича успеха”, каза Бюисон.

Според него в сегашните избори става въпрос за ценности и характер, а Саркози ще продължи да защитава фундаменталните ценности на Франция и да оспорва компетентността на Оланд. Днешната кампания на Саркози е изградена около ценностите на националната идентичност - на държава, която се защитава от заплахите на глобализацията и неконтролираната имиграция, твърди съветникът.

БТА, със съкращения

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване