04/22/12 14:50
(http://www.klassa.bg/)

Кои са индустриите, устойчиви на всякаква рецесия?

Стартирането на малък бизнес е рисково начинание дори и в спокойни икономически времена. Така че, ако обмисляте да подхванете собствен проект и се чудите в коя индустрия, Си Ен Би Си идва на помощ. Оттам са направили класация на индустриите, които криза не ги лови.
Например в сферата на лекарствата и здравните услуги има 8,22% ръст през критичната 2009 г., когато много от стандартните бизнеси бяха притиснати до стената. Данните са събрани с помощта на компанията за финансова информация Sageworks.

Счетоводство, платежни услуги и данъчни консултации
Средно за период 2010-2011 г. тези сектори са отчели ръст с по 5,7%, като през 2006 г. той е достигнал 11,14 на сто, а през 2009 г. - 3,5%. Така както смъртта и болестите няма как да ни подминат, така и от данъците няма как да се избяга дори когато икономиката страда.
Всъщност се оказва, че икономическият спад се явява още една причина данъкоплатците да потърсят професионален съвет от счетоводител или консултант. Всъщност подобен род услуги са и доста полезни, когато потребителите търсят начини да оптимизират разходите си и с възможно по-малко да правят повече.

Продажба на бира и вино
Секторът, свързан с нискоалкохолните напитки, за миналата година отчете ръст от 3,22%, като за последните 6 години най-силна е била 2007 г. с 6,62% покачване. Макар че разходите за подобни напитки в семейния бюджет на пръв поглед не са от първостепенно значение, повече хора не биха се отказали от тези свои малки удоволствия, независимо от икономическата криза.
Дори напротив в напрегнати моменти хората започват да пият все повече.

Грижа за деца
Когато родителите са притиснати от финансови затруднения, те нямат голям избор, освен да оставят грижите за детето на някой друг и започнат да работят и двамата. Може би с това може да се обясни ръст в сектора през миналата година от 6,19%. През 2007 г. той е бил още по-висок – 9,23%, а през кризисната 2009 г. - 3,15 на сто. За тези, които искат да си запазят работните места, детегледачката не е въпрос на лукс, а е необходимост.

Изграждането на компютърни системи, внедряването на хардуер и софтуер
За никого не е тайна, че индустриите, свързани с високите технологии, не пострадаха толкова тежко от икономическото фиаско в последните години. Средно през 2010 – 2011 г. тези браншове са нараснали със 17,58%, а през 2006 г. - дори с 20,73%. Двойният темп на нарастване в сфери като дизайна, създаването и внедряването на различен софтуер и хардуер само показва колко важен става интернет и автоматизацията за нашия живот.

Погребални услуги
Макар и да звучи малко злокобно, услугите, свързани с уреждането на погребения, са устойчиви по време на рецесия. Макар че през миналата година според данните на Си Ен Би Си са реализирали 2,84% покачване, през целия период на криза остават на плюс. А както е казал Бенджамин Франклин, две неща са сигурни в този живот – смъртта и данъците.
За индустрията най-тежка е била 2009 г., но колкото и да пестите за собственото си погребение, просто няма да сте там, за да контролирате всички разходи.

Зъболекарски услуги
През миналата година ръстът в използването на зъболекарски услуги е 2,98%. Най-силната година за сектора е 2007-а – с 6,37% покачване. Устойчивостта на сектора на криза се дължи на простичкия факт, че зъбоболът или развалените зъби просто не могат да чакат пазарната ситуация да се подобри.

Сестрински услуги
Осигуряването на медицински сестри не търпи големи раздвижвания независимо от икономическата активност – няма големи ръстове, но няма и големи спадове. През миналата година браншът е отчел ръст от 4,28%, а през 2007 г. - 6,12%. Дори и в тежки периоди сестрите винаги ще са необходими, а търсенето само се увеличава. Дори и здравните центрове се справят добре. През миналата година са отчели ръст от 12,10 на сто.

Психотерапия и логопедия
Докато за повечето индустрии най-лошата година е била 2009-а, според данните на Sageworks логопедите, специалистите по изготвяне на речи и психотерапевтите тогава са постигнали най-добрите си резултати. Браншът е отчел ръст от 12,57%. Това е двойно повече от реализираното увеличение през миналата година – средно 6,7 на сто. Според експертите приходите за подобни услуги са много зависими от здравното застраховане, а не толкова от търсенето, което изглежда е постоянно въпреки кризата.

Лекари
Лекарите, както и сестрите и зъболекарите предоставят услуги, чието търсене не търпи отлагане, независимо от спада в икономиката. Болестите просто не изчезват по време на рецесия. Това обяснява и ръста в тази индустрия с 4,65% през миналата година и с цели 7,71% през 2007 г. У нас статистиката сочи, че близо около 600 до 1000 лекари годишно напускат страната и заминават да практикуват в чужбина заради по-високото възнаграждение.

Магазини за специализирани хранителни стоки
Търговията винаги ще върви, хората винаги ще купуват. Оказва се обаче, че доста добре се справят търговците, специализирани в определен вид стоки – месарници, плод-зеленчуци, магазини за органични продукти. През миналата година сферата е отчела ръст от близо 5 на сто. Най-слабата й година е била 2009-а - само 1,32%. Въпреки нагласата, че специализираните магазини предлагат по-скъпи продукти, явно потребителите не могат да нарушат някои свои хранителни навици, независимо с колко е изтънял бюджетът им. У нас също в последните години се забелязват все повече търговски обекти за деликатеси, за вегетарианци и т.н.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване