04/22/12 22:21
(http://e-vestnik.bg/)

Русия праща граничари в Арктика

Правда.ру

Научноизследователският кораб “Акад. Фьодоров” уточнява границите на Русия в Арктика. Снимка: состав

Руските власти съобщиха, че формират специални гранични отряди в Арктика - двайсет на брой. Арктическите граници ще бъдат укрепени до осем години. Министерството на отбраната уверява, че ще закърпи всички пролуки в тях, зейнали в постсъветско време. Военното присъствие на Русия ще се засилва и чрез изпращане на сухопътни войски.

Ведомството посочва, че в неохраняемите гранични зони из Арктика се отбиват все по-често чуждестранни подводници от държави, не съвсем приятелски настроени към Русия, като САЩ и Великобритания. В бъдеще гостите от чужбина ще бъдат посрещани от осем нови атомни многоцелеви подводници клас “Северодвинск”. Такива субмарини пръв ще получи Северният флот на Русия.

За подсилване на военното ни присъствие ще бъдат използвани и сухопътни войски. До 2015 г. на арктическите граници ще бъдат изпратени първите отряди, снабдени с многоцелеви бронетранспортьори МТ-ЛБВ. Тази мощна бронирана техника е способна да преодолява дълги разстояния независимо от дълбокия сняг и крайно ниските температури - МТ-ЛБВ може да действа при минус 50 градуса по Целзий.

Гранични отряди от по 15-20 души ще се разположат до три години във всяка от двайсетте арктически застави, както предвижда федералната целева програма за държавните граници на Руската федерация (2012-2020 г.)

Естествено не укрепваме границите си в Арктика, главно за да подпомагаме пътешественици, заклещени сред ледовете и молещи за спасение, а най-вече заради растящия интерес на държавите по света към полярните ресурси. С всяка година запасите от петрол и газ на планетата видимо намаляват; мнозина виждат вече тлъсто парче в северните територии, подценявани доскоро от цивилизования свят.

Във връзка с това държавите с владения в полярните земи - САЩ, Канада, Дания и Норвегия, започнаха активно да укрепват границите си. Сред тях се нареди и Русия, която ще инвестира в развитието на Арктическия регион огромна сума - 1,3 трилиона рубли.

Голяма част от тези средства - 503 милиарда рубли, ще бъдат отпуснати от федералния бюджет, 724 милиарда рубли - от регионалния, а 80 милиарда се очаква да вложат руски бизнесмени, уточни Министерството на регионалното развитие.

Финансова подкрепа е необходима не само за развитие на находищата от петрол и газ, но и за Северния морски път (СМП) - глобалното затопляне изглежда ще го превърне в едно от най-оживените морски трасета между Северна Европа и Азия. А днес има остра нужда от нова инфраструктура за допълнително стабилизиране на СМП - пристанища, система за навигация, флот от ледоразбивачи.

Все неща, каквито имаше вече в арктическите територии на Съветския съюз - и полярни летища, по които бяха разположени самолетите от стратегическата авиация на тази велика сила, и система за навигация, и система за контрол на корабоплаването. След разпадането на СССР обаче страната бе обхваната от амнезия, която за дълги години напред изличи от паметта ни голямото значение на полярните земи; днес виждаме, че близо 2500 километра в средната част на СМП изобщо не се контролират с радарни системи.

От което не пропуснаха да се възползват някои прозорливи съседи на Руската федерация, например Китай. Както съобщи Министерството на отбраната, в Арктика пристигат експедиции, доставяни с китайски военни ледоразбивачи - това сочи неподправен интерес към полярните територии.

Съгледали ятата от лешояди, кръжащи над Арктика, страните около региона започнаха дейно да укрепват позициите си там. Канада публикува доклад на своето министерство на отбраната, озаглавен “Арктическият съвет: мястото му в бъдещото управление на Арктика” - документът разказва за предстоящото изграждане на военновъздушна база, която ще приема военни самолети и се очаква да стане канадски преден пост в Арктика. Освен това Канада увеличава арктическата си морска групировка, за която ще бъдат построени осем патрулни кораба. Предвидено е да нарасне и личният състав на рейнджърските ...

Публикувана на 04/22/12 22:21 http://e-vestnik.bg/14495/rusiya-prashta-granichari-v-arktika/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване