04/23/12 19:24
(http://www.klassa.bg/)

12 германски фирми се обявиха срещу новите тарифи на S&P

12 германски корпорации се обявиха против агенцията за кредитен рейтинг Standard & Poor's. В съвместно писмо, цитирано от немското издание на „Файненшъл таймс“, компаниите, сред които са Volkswagen, Bayer и Siemens, обвиняват агенцията в произволно неоправдано увеличаване на цените. Последното предложение на агенцията предвижда „удвояване на цените, ако не и повече", се казва в писмото. Противниците на новите такси на оценителя са едни от големите котирани в индекса DAX компании като Continental, Daimler, Lufthansa, Deutsche Post, Eon, Henkel, Linde, RWE, както и от неборсовия медиен концерн Bertelsmann.
Според говорител на S&P увеличените такси за европейските компании са със средно по-малко от 5 на сто, но някои големи корпорации обаче били застрашени от „потенциално по-големи увеличения". Съставеното още преди няколко седмици писмо показва ценовата мощ на големите рейтингови агенции. Според „Файненшъл таймс“ S&P, Moody's и Fitch контролират заедно около 95% от глобалния пазар на рейтингови оценки. Изданието уточнява, че причината за това надмощие на оценителите се крие във вярванията на повечето емитенти на облигации, че се нуждаят от рейтингите на „Голямата тройка“, за да получат на пазара най-изгодни условия за набиране на капитал. Писмото е интересно и от гледна точка на антитръстовото законодателство. До този момент Федералната картелна служба и органите по конкуренция на ЕС не видяха причина да разследват агенциите. След това писмо обаче натискът за действие расте. Според информацията на изданието и сега някои от по-големите клиенти плащат шестцифрени такси на година на S&P.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване