04/23/12 19:08
(http://www.klassa.bg/)

В интерес за България е това, което предлага Оланд

Преднината на Франсоа Оланд на изборите тази неделя показва една доста различна тенденция във Франция - възход на социалистите и силен протестен вот срещу Саркози. Не е за пренебрегване и фактът, че избирателната активност беше изключително висока. Коментатори преди това говориха, че това е скучна кампания, че никой няма какво да каже и пр. В крайна сметка 80% от французите гласуваха, което означава, че мотивацията на гласоподавателите е била много важна.
Ако погледнем двамата кандидати, които получиха първите места и които ще продължат на балотаж, Саркози заложи на силно дясна реторика. Той започна да се занимава основно с темите, с които „сценаристите“ на Марин льо Пен се занимаваха, като имиграция и сигурност. До голяма степен той искаше да постави въпроси, дискутирани и свързани с Европейския съюз. През последните години Саркози и Меркел предприеха и наложиха редица европейски решения, които не са най-справедливите. Между другото факт е, че германският канцлер не отиде в Париж да му помага в кампанията, което показва, че и този съюз далеч не е най-популярният сред хората. Интересно е, ако спечели Франсоа Оланд, дали ще промени нещо на европейската сцена. Той поне направи такива заявки. Каза, че ще потърси като цяло балансиране на европейската политика, говореше за пакта за финансово-фискална стабилност, за балансиране на европейската политика от политика на откровено намаляване на разходите към прилагане на ефективни мерки за стабилизиране, модернизиране на икономиката, откриване на работни места и т.н. Нещо, което изцяло липсва в предложенията на Саркози и на Меркел.
Второто нещо, което може да се очаква, ако Оланд спечели, е Франция да остане много по-ангажирана с Европа. В кампанията си Саркози изключително наблегна на националните решения, включително и заплаши, че Франция ще излезе от Шенген. Той беше един от активните поддръжници да се създават национални механизми за справяне с кризата, а не европейски. Оланд е точната противоположност. Той търси мястото на Франция в Европа – повече солидарност, повече общоевропейски решения, повече възможности Европейският съюз да въздейства върху кризата.
За България определено е в интерес това, което предлага Франсоа Оланд. Просто орязването на бюджетните разходи няма да доведе до никъде. Необходимо е да има целенасочена политика за икономическо модернизиране и откриване на работни места. Това виждане на кандидата на социалистите Оланд е особено важно и за България.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване