04/23/12 20:16
(http://www.klassa.bg/)

Фонд за оборотно финансиране може да подпомага НПО

Фонд за оборотно финансиране на неправителствени организации може да реши проблема им с невъзможността да теглят банкови кредити за изпълнение на европроекти, заяви министърът по европейските средства Томислав Дончев на форум за политиката на България в областта на социалното включване. Тя предвижда подпомагане на социално слабите хора чрез осигуряване на заетост, борба с бедността и осигуряване на образование, интеграцията на хора с увреждания и други дейности. Според представители на НПО процедурата по финансиране на проекти от оперативните програми е толкова мъчителна, че те на практика се отказват от всякакво бъдещо участие. Гражданските сдружения не разполагат със собствени пари и затова дългото чакане на пари от еврофондовете е непосилно. Според Дончев създаването на специален фонд може да стане само ако организациите предложат удачни начини за финансово обезпечаване на кредитите от него. Необходимо е да се осигури пълно овъзмездяване на фонда, в случай че някой не може да върне заема си. Министърът по усвояване на еврофондовете се ангажира лично да „придвижи“ подобна идея, стига да получи предложения от НПО.
Целта на всички инвестиции, правени със средства от ЕС, освен адекватно социално икономическо развитие на страната е повишаване качеството на живот на българските граждани, заяви още министър Дончев. Той уточни, че България ще кандидатства за 17,1 млрд. лв. от европейските фондове за следващия планов период на Евросъюза от 2014 до 2020 г. Заедно с българското съфинансиране общата сума за европроекти, която държавата планира, ще надхвърли 20 млрд. лв. Това е с около 1/3 над парите за сегашния период (2007-2013 г.) - 15,6 млрд. лв. Ако не настъпи някаква радикална промяна, средствата от Европейския социален фонд ще бъдат не по-малко от 3,6 млрд. лв., уточни Дончев. По думите му обаче траен ефект може да се получи само когато се комбинират типовете инвестиции и интервенции. Абсолютно противопоказно е да противопоставяме инвестициите в инфраструктурата на тези в социалната сфера, инвестициите в малки и средни предприятия на инвестициите в образованието или обратното, категоричен е Томислав Дончев.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване