04/24/12 22:03
(http://e-vestnik.bg/)

САЩ: президентска кампания или кучешки гонки?

Франс прес

За пръв път, откакто започна президентската кампания в САЩ, приятелите на животните наостриха уши: в дебатите за изборите настана оживление заради нещо далечно от икономическите проблеми - отношението на кандидатите към кучетата.

Миналата седмица Туитър избухна в пламъци със скоростта на препускаща хрътка. Достатъчно бе консервативният интернет сайт Дейли колър да изрови един стар кокал: в детските си години, прекарани в Индонезия - в края на 60-те, Барак Обама е ял кучешко.

В книгата си от 1995 г. “Мечтите на баща ми” той пише: “Вкусих за пръв път кучешко месо (жилаво), змийско (още по-жилаво) и печени скакалци (хрупкави)”.

Сенаторът Джон Маккейн, изгубил срещу Обама президентската надпревара от 2008 г. и днес подкрепящ Мит Ромни, не се сдържа и пак захапа някогашния си противник. В четвъртък той разпространи чрез Туитър снимка на Аполо - булдога на своя син, придружена с коментара: “Съжалявам, г-н президент, той не е включен в менюто”.

Джей Карни - говорителят на президента демократ, не прие нещата лековато и в четвъртък отбеляза, че става дума за време, когато Обама е бил “едва на шест-седем години”.

Вълната от сарказъм бе отправена към президента в отговор - по принципа “зъб за зъб” - на друга история, след която демократите доволно се облизват и до днес.

Призракът на Сиймъс, покойния ирландски сетер на Мит Ромни, подгонва този кандидат всеки път, започне ли нова кампания. Случаят датира от лятото на 1983 г., когато семейство Ромни тръгва на път от Бостън за Онтарио в Канада. Кучето е сложено в контейнер, закрепен на покрива на фамилното шевроле.

Четириногият приятел на семейството обаче понася пътуването твърде зле. Следва епизод с диария - но Мит Ромни грабва маркуча, бързо премахва последиците и продължава да кара.

Сайтът “Кучетата срещу Ромни” за онлайн продажба на тишъртки с надписи “Кучетата не са багаж” и “Лош Мит, лош!” доста се позабавлява през седмицата за негова сметка.

Истинският въпрос според демократите гласи: какъв президент може да бъде човек, който си слага кучето на покрива на колата?

Политическите журналисти също се вкопчиха в темата. Щедро гарнираха с остроумия своите дописки и констатираха например, че кампанията почвала да мяза на “кучешки бой”.

Киноложкото шегаджийство доби такъв размах, че Ромни се видя принуден да уточни в интервю: “В крайна сметка кампанията ще акцентира на работните места, а не на кучетата”.

И просто нямаше как Бо - кучето на семейство Обама, кротко да остане настрана. Още през януари съветникът на президента Дейвид Акселрод публикува туит със снимка на държавния глава и неговия питомец в президентската бронирана лимузина с надпис “Ето как любещите собственици превозват своите кучета”.

Съветникът на Ромни Ерик Фърнстроум отвърна миналата седмица, пак чрез Туитър: “От дистанцията на времето снимката изглежда страхотно”.

А кандидатът Нют Гингрич, неприключил още борбата за републиканската партийна номинация, не подкрепи нито президента, нито Ромни - нарече дебатите за положението на кучетата “абсолютна тъпотия”.

Всъщност бившият председател на Камарата на представителите в Конгреса е приятел на животните. По-миналата седмица той бе ухапан от пингвин в зоопарка на Сейнт Луис (в централния щат Мисури); следващата пък явно е била помрачена от “кучешката” дискусия.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване