04/24/12 22:00
(http://e-vestnik.bg/)

Франция се оказа в ръцете на крайната десница

Ройтерс

Крайнодесните гласоподаватели могат да изиграят решаваща роля и да определят кой да е следващият френски президент, след като повелата кръстоносен поход срещу имиграцията крайнодясна лидерка Марин льо Пен постигна резултат на първия тур на вота, който разтърси надпреварата между фаворита, социалиста Франсоа Оланд и президента Никола Саркози.

Лявоцентристът Оланд изпревари с незначителна преднина консерватора Саркози на неделния първи тур, в който участваха 10 кандидати. Оланд получи 28,6 процента от гласовете срещу 27,1 процента за Саркози (по данни на френското вътрешно министерство при преброени 99 процента от бюлетините).

Марин льо Пен обаче се озова в центъра на шоуто, като спечели 18 процента, най-добрия резултат, постиган досега от крайнодесен кандидат. Пробивът на Льо Пен отразява настъплението на противниците на установените принципи и ценности, евроскептиците и популистите от Амстердам и Виена до Хелсинки и Атина в момент, когато гневът срещу икономиите и безработицата и умората от спасителните планове се задълбочават заради мъчителната дългова криза в еврозоната.

“Битката за Франция едва сега започна”, заяви вчера пред ликуващите си привърженици 43-годишната Льо Пен, дъщеря на бившия парашутист и основател на Националния фронт Жан-Мари льо Пен. Заявявайки, че вълната от гласове в нейна подкрепа е “разтърсила системата” на традиционната политика на консенсуса, Марин льо Пен подчерта, че “нищо вече няма да е същото”.

Тази блондинка с дрезгав глас, която иска Франция да се откаже от еврото, заяви, че ще обяви становището си за втория тур на изборите на митинг в Париж идната седмица по повод Деня на труда. Тя не спести жлъчните си критики към Саркози, за да извлече полза от всяко преструктуриране на десницата и с надеждата, че Националният фронт ще успее да влезе в парламента на парламентарните избори през юни.

Заместник-председателят на Националния фронт Луи Алио намекна днес, че при сегашното положение Марин льо Пен няма да подкрепи официално нито един от двамата кандидати. “Имайки предвид идеите в нашата програма, смятаме, че нито един от двамата кандидати за втория тур не ги защитава, нито ги развива, така че е малко вероятно Льо Пен да подкрепи някого от тях”, допълни Алио.

При висока избирателна активност повече от една трета от избирателите гласуваха протестно - за кандидатите, които са извън основното политическо течение.

Непопулярният Саркози е първият действащ президент, който остава на второ място на първи тур на избори при опит да бъде преизбран. Той ще трябва да се опита да постигне труден баланс, за да привлече едновременно привържениците на крайната десница и на центъра, от чиито гласове се нуждае, за да спечели на втория тур на 6 май.

След като пет години беше начело на петата в света икономика, ядрена сила и активен член на Съвета за сигурност на ООН, Саркози може да последва 10-те лидери на страни от еврозоната, които бяха пометени от постовете си от започването на кризата в края на 2009 г.

Петдесет и седем годишният Оланд, за когото допитванията до общественото мнение, направени в неделя, показаха, че ще победи на решаващия втори тур Саркози с 53-56 процента, се зарече, че ще промени посоката на Европа, ако бъде избран и ще я поведе към икономическото съживяване, съчетано с повече социална справедливост.

“Моят дълг е да върна Европа обратно на пътя на икономическия растеж и заетостта. Знам, че сега ме наблюдават и извън нашите граници”, заяви Оланд пред привържениците си в избирателния си окръг в Тюл, в Югозападна Франция.

Анализаторите на финансовите пазари смятат, че който и да победи след две седмици, той ще трябва да наложи по-сурови мерки за икономии от тези, за които и двамата кандидати говореха по време на предизборните си кампании. Победителят ще трябва да съкрати държавните разходи, както и да увеличи данъците, за ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване