04/25/12 13:22
(http://radiomilena.com/)

Полицията се отчете за изминалата 2011г.

По-висок процент на разкриваемостта на престъпленията и спад на посегателствата срещу собствеността за изминалата 2011 година бяха отчетени на проведения годишен анализ за дейността на ОДМВР – Бургас. В присъствието на зам. министъра на вътрешните работи Димитър Георгиев и Директора на Главна Дирекция «Пожарна безопасност и защита на населението» – главен комисар Николай Николов, Директорът на ОДМВР – Бургас Комисар Милен Димитров изведе най-важните резултати от работата на бургаската полиция, както и приоритетите в бъдещ плен. Сред тях са : противодействие на конвенционалната престъпност и опазване на обществения ред, противодействие на организираната престъпност, превантивните дейности в сферата на пътната безопасност и свеждане до минимум на броя на тежките пътни инциденти, както и повишаване на ефективността и подобряване модела на разследване с цел постигане бързина и високо качество на досъдебното производство.

Добра оценка за работата на ОДМВР – Бургас направиха Апелативният прокурор Емил Христов и Районния прокурор Андрей Червеняков, които отчетоха ръст на бързите производства с около 30%, както и на броя осъдителни присъди. Според двамата прокурори от тези факти може да се направи извод, показателен за високото качество на разследванията и ефективността на разследващите полицаи. От страна на Ръководството на вътрешното министерство – заместник министър Димитър Георгиев благодари за добрата оценка на прокуратурата, като допълни, че през последните години при съвместната работа на органите на МВР и прокуратурата са постигнати добри резултати и са уеднаквени показателите за статистиката. Той посочи, че през изминалата година в Бургаски регион се отчита намаление на престъпленията срещу собствеността, а това е фактор, който оказва пряко влияние върху чувството за сигурност на гражданите.

Според Димитър Георгиев е необходимо да се отчита интензитета на Бургаски регион, като брой население и приходящите граждани, които няколкократно се увеличават жителите по време на туристическия сезон. Това поставя крайморската дирекция на едно от първите места в страната по показател интензитет и разкриваемостта на осъществяваните престъпления е от изключително значение не само за българските граждани, но и за гостите от чужбина. Степента на професионализъм и високия процент на делата с мнение за съд задължават Ръководството и служителите на ОДМВР – Бургас и в бъдеще да защитят тези високи показатели – сигурност, неутрализиране на организираната тежка престъпност, посегателствата срещу собствеността и икономическите престъпления, каза още зам. министър Георгиев. По думите му обаче е налице негативна тенденция за увеличаване броя на регистрираните престъпления от малолетни и непълнолетни, като противодействието на този вид престъпност ще е сред един от приоритети в работата на полицията през настоящата 2012-та година. Сред приоритети бяха посочени оке : престъпленията срещу личността, домовите кражби и превенцията на престъпността.

Работата по стратегията «Полицията в близост до обществото» също е сред най-важните дейности на полицейските служители, като в изпълнение на този приоритет е разпоредено младшите полицейски инспектори в селските райони да бъдат униформени и посредством личното им присъствие в малките население места да се повиши противодействие на битовата престъпност. Заместник министърът даде за пример пилотния модел за взаимодействие между гражданското общество и полицията, реализиран на територията на ОДМВР – Стара Загора, където на доброволен принцип гражданите излъчват свои представители и те чрез «гореща линия» с полицията подават повече сигнали за извършени престъпления. Организират се доброволни патрули в помощ на полицейските служители, като по този начин се цели постигане на по-висока резултатност при разкриване на осъществените престъпления. Димитър Георгиев не скри очакванията си при положителните резултати, старозагорския пилотен модел да се приложи и в Бургаска област. По думите му «една от основните цели е насищане с полицейско присъствие и в най-малките населени райони за предотвратяване посегателствата срещу собствеността и повишаване доверието в полицията».

В сферата на предстоящия активен летен сезон не могат да се очакват изненади, тъй като разстановките за командироването на полицаи от вътрешността по Южното Черноморие вече са готови. Дейността на местните служители ще бъде подпомогната, както от жандармеристи, така и от чуждастранните им колеги от Германия и Румъния, като по този начин се продължават добрите практики, реализирани в последните години по опазване реда и спокойствието в крайморските курорти. Усилията на служителите от «Пътна полиция», както и местната власт по отношение на предстоящото повишаване интензитета на пътния трафик ще бъдат насочени към по-голям контрол по пътищата и реализиране на идеята за видеонаблюдение в рамките на Бургас-град. С кмета на Община – Бургас – Димитър Николов вече са проведени разговори в тази посока, обявив зам. министър Георгиев, като очакванията от системата за видеонаблюдение са свързани с : по-голям контрол и оптимизиране на пътния трафик, както и превенция върху водачите и скоростта им на движение. В заключение Димитър Георгиев обяви, че Бургас е не само най-добрия за живеене град в България, но и един от най-сигурните градове за живеене.

В края на годишния анализ за дейността на ОДМВР – Бургас, Директорът на бургаската полиция Комисар Милен Димитров обяви номинациите в традиционния конкурс «Полицай на годината», както следва :

МЕСЕЦ ЯНУАРИ – инспектор САШО САНДОВ – разузнавач  в  сектор “БНТЛ”- извършил професионален оглед при възникнало ПТП с убит  пешеходец  и  установил лекия автомобил,  избягал от местопроизшествието.

 

МЕСЕЦ ФЕВРУАРИ – инспектор АЛЕКСАНДЪР ЦВЕТКОВ – разузнавач в РУ “Полиция”– Несебър – разкрил извършителите на 20 кражби на стойност над 40 000 лв. от апартаменти в комплекс “Диана” в град  Свети влас.

 

МЕСЕЦ  МАРТ – инспектор РАДОСТИН ПАНАЙОТОВ – разузнавач  в РУ “Полиция”-Поморие – разкрил  група от четири лица, извършили множество кражби  от  домове и  вили на чужденци на територията  на с. Каменар, общ. Поморие.

 

МЕСЕЦ АПРИЛ – инспектор СТАМАТ ХРИСТОВ – полицейски инспектор в Първо РУ “Полиция”-Бургас – разкрил пет незаконни пунктове за изкупуване на черни и цветни метали с установени лица и свидетели и легални пунктове, през които е трябвало да преминат големите количества метали.

 

МЕСЕЦ МАЙ – инспектор  ИВАН МАЛИНОВ – разузнавач в сектор “Противодействие на криминалната престъпност” – разкрил престъпна група от три лица, организирали канал за прекарване през граница на луксозни автомобили от висок клас, предмет на престъпление с променени идентификационни номера и изготвени неистински регистрационни табели и документи.

 

МЕСЕЦ ЮНИ – инспектор ТОДОРКА ЙОРДАНОВА – младши разследващ полицай в отдел “Досъдебно производство”- провела в рамките на 24 часа  процесуално-следствени действия по три броя незабавни досъдебни производства срещу  три лица, разпространяващи наркотични вещества.

 

МЕСЕЦ ЮЛИ – инспектор ПАВЛИНА ТОДОРОВА – старши разследващ полицай – отдел “Досъдебно производство” –  в екип със служители от РУ “Полиция”-Приморско в рамките на 12 часа след получаване на сигнал за изнасилено момиче на северен плаж в град Приморско е разкрит и задържан извършителя на престъплението.

 

МЕСЕЦ АВГУСТ – ПЛАМЕН ЯНАКИЕВ – старши полицай в РУ “Полиция” – при въоръжен опит за обир на банка  в град Царево успява да убеди нападателя да освободи банковите служители, след което го обезврежда и  задържа.

 

МЕСЕЦ СЕПТЕМВРИ – инспектор ВЛАДИМИР ХРИСТОВ – разузнавач  в сектор “Противодействие на криминалната престъпност”- получава оперативно значима информация,  вследствие на която  в гориста местност до с. Сини рид, общ. Руен е открит трупа на лице убито през 2008г., като са установени и задържани поръчителя и извършителя на убийството.

 

МЕСЕЦ ОКТОМВРИ – инспектор ПЕТЪР БОГДАНОВ – разузнавач в РУ “Полиция”-Поморие-получава оперативно значима информация за организирана схема за закупуване на гласове в село Страцин, общ. Поморие на изборите за президент и вицепрезидент и местна власт, вседствие на което е задържан организатора на схемата за закупуване на гласове.

 

МЕСЕЦ НОЕМВРИ – главен полицай ГЕОРГИ ЯНЕВ – младши полицейски инспектор в РУ “Полиция”-Камено – получава оперативно значима информация за лица извършили множество взломни кражби в селата Полски извор, Ливада, Тръстиково и Константиново, общ. Камено, като след проведени ОИМ са задържани  четири лица.

 

МЕСЕЦ ДЕКЕМВРИ – инспектор ПЕТЬО ПЕТКОВ – разузнавач в РУ “Полиция” Камено – получава оперативно значима информация, вследствие на която са задържани три лица,  влезли  с  взлом в дома на възрастен  мъж  в село Русокастро  с цел кражба, като  му нанесли побой от който пенсионера получил фрактура на лявата ръка и охлузни рани по главата.

 

За полицай на годината бе обявен старши полицай Пламен Янакиев от Районно управление «Полиция» – Царево. При връчване на наградата Директорът на ОДМВР – Бургас комисар Милен Димитров подчерта индивидуалния принос и бързата реакция на служителя, осъществена без предварителна подготовка. Припомняме, че в началото на август 2011, безработен 39-годишен мъж от пазарджишкото село Драгор се опита да обере клон на банка ДСК в Царево, като размахвайки самурайски катана и нож поиска 3 хиляди лева в купюри от по 100 лв. Една от служителките успя да натисне паник-бутон, като пръв на мястото на инцидента се озовава старши полицай Пламен Янакиев. Освен грамота, връчена от Директора Милен Димитров, старши полицай Пламен Янакиев бе награден от Главния регионален мениджър на банка ДСК за Бургас – г-н Стоян Стоянов, който му връчи лаптоп и сувенир от банката. При получаване на наградите полицай Янакиев заяви : «Страхът се появи като чувство в мен, но го преодолях, осъзнавайки, че от мен зависи живота на служителите в банката. Ще дам всичко от себе си доверието, което ми гласуваха с тази награда, да бъде оправдано». Служителят благодари на Началника на Районно управление «Полиция» – Царево – главен инпектор Петър Петров, като пожела здраве и успехи на колегите си.

С награда бе отличен и Началникът на Четвърто Районно управление «Полиция» – Бургас – главен инспектор Атанас Хаджиатанасов, който бе удостоен лично от Зам. министъра Димитър Георгиев с почетен знак на МВР – ІІІ степен. При получаване на отличието Атанас Хаджиатанасов благодари на всички свои колеги и Ръководството на ОДМВР – Бургас, като наблегна че «целия му професионален живот е минал във вътрешното министерство и винаги се е стремял да работи в екип с колегите си». Главен инспектор Хаджиатанасов изказа благодарността си за оценката от страна на Ръководството на МВР и добави, че и в бъдеще ще продължи да разчита на екипността в работата си.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване