04/25/12 21:30
(http://e-vestnik.bg/)

Саркози обявява война на “Европа на каналджиите”

Франс прес

Опашка от тирове пред граничен пункт Кулата. Снимка: ЕПА/БТА

Впуснал се в битката за гласовете на крайната десница, френският държавен глава Никола Саркози ще прикани настойчиво в четвъртък партньорите си от ЕС да приемат идеята за затваряне на националните граници в случай на силен миграционен натиск. Но това искане поражда много резерви.

“Французите не искат вече Европа да прилича на цедка. Това е първото послание, което аз чух”, заяви в понеделник Саркози след първия тур на президентските избори, белязани от много високия резултат на кандидатката на крайната десница Марин льо Пен. “Ако Европа не може да защитава границите си, Франция ще го направи”, настоя Саркози. “Край на тази Европа, която не може да овладее миграционните потоци”, увери Саркози на предизборен митинг.

Френският министър на вътрешните работи Клод Геан ще защитава тази позиция утре на среща с колегите си от ЕС в Люксембург. Той ще настоява за възможността да се възстановява контролът по националните граници в продължение на месец в случай, че някоя външна граница на Шенгенската зона не може да се справи с миграционния поток. Геан ще настоява тази мярка да се удължава, ако е необходимо.

Германия подкрепя това искане, изразено в общо писмо, подписано и от германския вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих.

Французите признават, че няма да постигнат нищо конкретно в четвъртък. Този въпрос не е включен като точка в дневния ред и никакви разисквания за Шенгенското пространство не се предвиждат преди следващото заседание на европейските министри на вътрешните работи на 26 май - двайсет дни след втория тур на президентските избори във Франция, припомниха датското председателство на ЕС и ЕК.

Нито един европейски представител не иска да вземе отношение по толкова деликатен във Франция политически въпрос преди края на изборите, подчерта анонимен европейски източник.

В ЕС са наясно, че резултатът на Националния фронт от близо 18 процента от гласовете на първия тур на изборите миналата неделя ще възпламени темите, свързани с имиграцията в кампанията за втория тур.

Заявеното от Саркози желание да принуди партньорите си да приемат неговите искания смрази някои от тях и първите реакции може да са доста негативни в четвъртък в Люксембург.

Френско-германското предложение за Шенген “мирише много лошо”, подчерта дипломат номер едно на Люксембург Жан Аселборн в интервю за германския седмичник “Шпигел”.

“Европейските лидери трябва да утвърдят своята лидерска роля, вместо да се стремят да ухажват крайнодесните сили”, повтори европейската комисарка за вътрешните работи Сесилия Малстрьом.

Френско-германското искане не е ново. Дебатът за реформа на Шенген започна през март 2011 г. по френска инициатива. “Комисията представи предложения, които досега са отхвърляни от френското правителство”, подчерта ЕК.

“Френско-германската инициатива цели да ускори темпото”, уверяват френски преговарящи. Но тя стига много далеч, защото предвижда “временно изключване” на страни членки на Шенген, чиито граници са външни за ЕС, когато тези страни не не са способни да ги контролират.

Саркози беше много ясен, като заяви, че “границата между Гърция и Турция не е защитавана, не е контролирана, не е спазвана”.

Атина уверява, че е в състояние да изпълнява задълженията си, ако Турция действа, за да пресече потока от незаконни имигранти, влезли през нейна територия. Но Анкара иска за сметка на това визови улеснения за своите граждани в ЕС, нещо, което Германия блокира. Този въпрос не е засегнат във френско-германското писмо.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване