04/25/12 07:14
(http://e-vestnik.bg/)

Цената на тока скача с 10% от бойкономиката, не от слънчеви панели

Работници поставят фотоволтаични панели в парк за слънчева енергия в Гьотелборн, Германия. Страната вече е на първо място в света по добив на слънчева енергия. Снимка: Умвелтфондсферглайх

Шефът на комисията за енергийно и водно регулиране Семерджиев обяви, че цената на тока ще се увеличи с „не повече от 10%” от 1 юли. Някак успокоително звучи - „не повече”.
И защо ще се увеличава? Семерджиев обясни, че това е заради фотоволтаичните централи в енергийната система. А както е известно, изкупната цена на тока от слънчевите паркове е 5-6 пъти по-висока от тази от ТЕЦ.

Така Семерджиев, подобно на премиера Борисов, представя слънчевите паркове като някакво зло, което България трябва да приема по настояване на Европа.

Но това е голяма лъжа. В момента в България фотоволтаичните централи са около 1% от енергийни мощности за производство на ток. България има над 11 200 мегавата мощности за производство на ток. Около 30% от тях са т. нар. „студен резерв” - не работят и се пускат само при извънредни условия, натоварване на мрежата (за сравнение, по цивилизованите държави поддържат студен резерв 10-15%).

Към юни миналата година в България имаше инсталирани 28 мегавата фотоволтаични централи. Тоест около 0,3% от работещите мощности за производство на ток. Тази година към юни слънчевите централи щели да достигнат 450 мегавата, предупреждават от ДКЕВР. В момента са по-малко от 200 мегавата. Тоест, дори да станат 450 мегавата тази година, делът им от работещите мощности ще бъде около 5%. Е как може това да окаже толкова влияние, че цената на тока да скочи с 10%? Дори шест пъти по-скъпо да им изкупуват енергията, отколкото от ТЕЦ, пак няма обяснение.

Слънчева централа в източна Франция
Работник инсталира слънчеви панели върху покривите на хамбари и обори във ферма във Вайнбург, източна Франция. Освен че произвежда яйца и зърно, фермерът Жан-Люк Вестфал е решен да генерира
слънчева енергия за хиляди домакинства. Снимка: Ройтерс

ДКЕВР обаче мълчи по един друг въпрос - че цената трябва да се увеличи, защото в енергийната система остана да работи ТЕЦ „Брикел” в Гълъбово. Мощността му е над 500 мегавата, сега намалена до 200. Той трябваше да бъде закрит, защото е голям замърсител, не отговаря на нормативи за замърсяване, бившият му собственик Христо Ковачки не е направил нужните инвестиции и реконструкции да го приведе по екологически изисквания.
Но ТЕЦ „Брикел” вече има нов собственик - неизвестен. Това е офшорна фирма на Сейшелските острови. И поради личната намеса на премиера Борисов той продължи да работи - спасил бил работниците, запазил 2000 работни места.
Дори цената, на която изкупуват тока от ТЕЦ „Брикел” вече е по-висока - 156 лв. на мегаватчас (а на напълно модернизирания ТЕЦ „Марица Изток” в съседство изкупуват тока за 107 лв. на мегаватчас). Причината е, че ТЕЦ „Брикел” същевременно бил и парно на град Гълъбово - тоест когенерация, а това се поощрява с по-високи цени.
ДКЕВР обяви в началото на годината, че не е включил в сметките за цената на тока ТЕЦ „Брикел”, който е трябвало да бъде закрит. Е, всеки сам да смята кое как надува цената на тока - слънчевите централи или бойкономиката с ТЕЦ „Брикел”.

Работници монтират фотоволтаични слънчеви панели на покрива на Сити хол в Лондон. Снимка: Ройтерс

Но в перспектива цената от слънчева енергия така поевтинява, че един ден ще се чудят как да задържат висока цената на тока, за да пълнят гушата на някой неизвестен (а може би добре известен), който се крие зад ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване