04/26/12 18:08
(http://www.klassa.bg/)

19-годишен младеж от столицата се натрови със зелена салата

19-годишен столичанин изпадна в алергичен шок след консумация на зелена салата, съобщи вчера BNews. Константин Димов припаднал в дома си, след като хапнал салата от марули и краставици. Той внезапно посинял, изпаднал в безсъзнание и си глътнал езика. Негови близки запазили хладнокръвие и успели да го спасят, като обърнали езика му с дървена лъжица, и младият мъж успял да поеме въздух. Пострадалия е откаран в „Пирогов“, където му е оказана първа помощ.
Лекарите установили, че младежът е изпаднал в алергичен шок заради химикалите в зелената салата. Вероятно е имало натрупване и на други алергени в организма му, но нитратите от салатата са отключили мощна алергична реакция. Освен нитратите друга опасност, която ни дебне от зелените салати, са химикалите, с които търговците ги пръскат, за да изглеждат свежи, предупреждават лекари. От Световната здравна организация предупредиха, че нитратите водят до рак. В контакт с флората в стомаха те се превръщат в нитрити, които всъщност са основните причинители на всички тумори.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване