04/26/12 18:46
(http://www.klassa.bg/)

За 1,5 млрд. евро френски фирми строят саркофаг над Чернобил

Украинският президент Виктор Янукович даде старт вчера на изграждането на нов саркофаг на атомната централа в Чернобил. Това се случи в деня на 26-ата годишнина от една от най-ужасните катастрофи в историята, засенчена само от тази в АЕЦ „Фукушима“ миналата година.
Новият саркофаг, който трябва да намали риска от радиоактивно изтичане, ще струва 1,5 милиарда евро, предаде АФП. Останките от опожарения реактор бяха покрити спешно през 1986 г. с бетон, но той се напука с годините и вече не се счита за сигурна защита. Саркофагът ще бъде монтиран на сушата и после плъзнат върху стария капак. С проекта се занимава консорциумът Novarka, формиран от френските фирми Bouygues et Vinci, които спечелиха търга за поръчката.
На международна конференция в Киев през април миналата година, по повод 25 години от катастрофата, бяха събрани за проекта 550 млн. евро. Останалата част от сумата бе добавена от Европейската банка за възстановяване и развитие. Саркофагът трябва да е готов през 2016 г.
Експлозията на четвърти реактор на централата, намираща се близо до границата на Украйна с Русия и Беларус, предизвиква облак от радиоактивни отпадъци, който премина и над Източна Европа и Скандинавия. Обширни райони в Украйна, Беларус и Русия са замърсени за десетки години напред, а около 200 хил. души бяха евакуирани от родните си места. Хиляди „ликвидатори“ бяха изпратени без нужната защита на мястото на пожара, за да го загасят.
Пред Радата в Киев вчера стотици хора, жертва на катастрофата, протестираха с искане да получат своите компенсации и пенсии в пълен размер. Те призоваха и за оставка на премиера Николай Азаров. Демонстрантите носеха плакати с текст: „По вина на управляващите 18-годишни станаха инвалиди“. Подобни митинги се провеждат в Украйна от есента на миналата година, когато в Радата бе внесен законопроект , който отменя фиксираните обезщетения за ветераните от Чернобил и ги оставя „по преценка на правителството“. Заради протестите той още не е минал на второ четене.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване