04/26/12 17:41
(http://www.klassa.bg/)

МиГ-29 се разби по време на българо-американско учение

Изтребител МиГ-29 падна вчера сутринта в района на селата Малък Чардак и Голям Чардак по време на съвместното българо-американско учение „Тракийска звезда 2012“ до авиобазата Граф Игнатиево. Двамата пилоти – майор Илия Дойчинов и капитан Петър Методиев, са успели да катапултират, след като са насочили машината в безопасна посока. Самолетът е паднал на стотина метра от къщите на с. Малък Чардак и на километър от Голям Чардак, като няма пострадали жители на селищата, съобщи агенция „Фокус“, цитирайки очевидци.
С травми в гръбначния стълб в резултат на катапултирането обаче са двамата пилоти, но това е нормално за такива ситуации, обясни министърът на отбраната Аню Ангелов, който посети мястото на инцидента. Офицерите са настанени във военната болница в Пловдив и са без опасност за живота.
Според свидетели самолетът се е запалил почти веднага след излитане от базата в 10,35 ч. Малко след това пилотите са катапултирали, а машината е продължила да лети в пламъци още два-три километра, преди да се приземи и взриви на земята. Районът е бил обезопасен, като е бил ограден и недостъпен за журналисти в периметър 100 метра около мястото на падане. На мястото незабавно са пристигнали линейка и автомобил на „Военна полиция“. По-късно са дошли и служители от Военна прокуратура и комисия от МО, които са започнали незабавно разследване по случая.
Причините обикновено могат да бъдат две – или грешка на летеца, или техническа причина, обясни командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов. Подобни инциденти с тези самолети обаче са рядкост, каза още той.
Според министър Ангелов пилотите са реагирали професионално, като са отклонили посоката на полета в безопасно направление, предотвратявайки разрушения и жертви. По неговите думи случаят е поредно доказателство, че военната професия е най-рисковата и че призивите за орязване на социалните придобивки в армията са незаслужени.
Българо-американското учение „Тракийска звезда 2012“ започна на 17 април и трябва да приключи на 11 май. То е най-мащабното за последните 10 години. Днес трябваше да се проведе т. нар. ВИП ден, който обаче заради инцидента бе отменен.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване