04/26/12 17:12
(http://www.klassa.bg/)

Обмислят специална защита за лекарите в новия Наказателен кодекс

„Отново заявявам моята амбиция, споделена и от министъра на правосъдието Диана Ковачева, в проекта на нов Наказателен кодекс да има текстове за специална защита на лекарските екипи, работещи в спешните приемни отделения, в центровете за „Спешна помощ“ и техните филиали в цялата страна.” Това заяви на брифинг в Народното събрание министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. Тя подчерта, че тези лекари и персоналът работят в постоянен стрес. Очаква се след приемане на промените саморазправата с лекари да се наказва със затвор от 5 до 15 години при тежка телесна повреда, при средна телесна повреда с лишаване от свобода от 3 до 10 години, а при лека от една до пет години.
Последното посегателство над медици е регистрирано в спешното отделение на областната болница в Благоевград през нощта срещу четвъртък. Към 2 часа в отделението е приета 56-годишна жена с оплаквания от задушаване и болки в сърдечната област. С кислородна маска тя била качена на 4-тия етаж за снимка в отделението по образна диагностика. В асансьора пациентката изпаднала в кома, а след направената й снимка вече мъртва е преместена в отделението по кардиология. Синовете на жената започнали да обвиняват лекарите за смъртта на майка си и съобщили трагичната новина на свои близки, които започнали да пристигат с таксита и лични автомобили пред спешното отделение, "за да разчекнат" „виновния“ доктор. Пристигналите на място полицаи предотвратили готвения линч. „Дежурните лекари са предприели всички възможни действия, за да спасят жената, но тя е починала. Причината не е в адекватността и бързата намеса на лекарските екипи. Става дума за нещастен летален изход“, обясни министър Атанасова.



Лекарският съюз осъди колегията си в Търговище за неплатен членски внос

Районната колегия на лекарите в Търговище да изплати на Българския лекарски съюз (БЛС) сумата 13 850 лева, която е неизпълнено задължение за отчисления от членски внос. Това постанови шести състав на Търговищкия районен съд. Некоректните платци трябва да платят на съсловната си организация и разноските по делото, които са общо 878 лева. Ръководството на БЛС и неговата районна колегия влезли в съдебен спор за неплатен членски внос за времето от 2009 до 2011 година. Колегията отказала да плати задължението си към централните органи на съюза понеже имала съмнения относно легитимността на избраното ръководство на организацията.



Пациентите ще съобщават за странични ефекти от медикаментите

Пациентите ще могат да съобщават в Агенцията по лекарства за странични ефекти от ползваните медикаменти, съобщи доц. Илко Гетов от Факултета по фармация на Медицинския университет-София. Лекарствата, които най-често се фалшифицират, пък ще имат специални баркодове. Поставянето на баркодове ще започне през 2015 г. Те ще се слагат и на лекарства, които биха могли да бъдат фалшифицирани, както и на такива, за които производителят пожелае. Промяната ще бъде за сметка на производителите и няма да повлияе върху цената на медикамента.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване