04/26/12 15:47
(http://www.klassa.bg/)

Спаска Гацева с осем руски поети

Новата поетична книга на Спаска Гацева - „Рецитал”, се появява на книжния пазар с логото на плевенското издателсто „Леге артис“. Първата част на стихосбирката, “Вечер”, съдържа авторски стихове, които раздиплят общочовешките житейски теми по неповторим и своеобразен начин. Поетесата се гмурка в корените на самотата, анализира, провокира душата да се излее истински и съкровено въпреки тоталната самота. Известната писателка Неда Антонова е възхитена от стиховете: „Толкова спонтанен поетичен изблик, толкова странна и привлекателна образност, толкова копнеж по близост и съвършенство - това може да са щрихи от пейзажа само на една изтънчена и изтерзана душа. Душата на поет“ - с тези думи тя представя изданието.
Във втората част, “Тихи стихове”, са представени нови преводи на осем ростовски поети, с които Спаска Гацева е общувала лично и духовно дълги години. Тези преводи са публикувани в е-списание “Литературен свят”. Това са стихове на донските поети Борис Примеров, Николай Скрьобов, Леонид Григорян, Аршак Тер-Маркарян, Наталия Апушкина, Даниил Долински, Елена Нестерова. Вениамин Жак. Всеки един от авторите е име в съвременната руска поезия. А преводачката е успяла да открие кода към душевността му, към неговото поетично его. Прави впечатление, че Спаска Гацева общува с руската култура съкровено, пристрастно, с увлечение. Явно Спаска Гацева познава корените на тази култура и се стреми винаги да подчертае тяхното огромно значение и за българската духовност.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване