04/27/12 23:32
(http://e-vestnik.bg/)

Австралиецът Стив Кайл: В България има чудесен микс между хаос и ред

Стив Кайл. Снимка: авторката

Роден в Австралия и живял доста време в Англия и в САЩ, Стив Кайл пристига в България през 2003 и остава да живее тук. Работил е за две български компании, а в момента има собствена фирма за софтуер, в която е наложил само две правила – клиентите да са доволни и екипът е доволен. Много хора свързват Стив с 18-минутната му TED презентация, в която той излага теорията си защо хората в България са нещастни и как това може да се промени. Клипчето в Youtube е гледано над 45 хиляди пъти. Освен това Стив преподава бизнес на студенти от Софийския университет, кара моторизирано колело по софийските улици и се надява България да стане родината на следващия “Скайп” или друго подобно изобретение.
Стив Кайл е от хората, които можеш да слушаш часове наред, без да ти омръзне. Той е предприемач, мениджър, бизнесмен и страхотен оратор.
Ако някой ден забогатея, ще подаря на този квартал боя, за да стане поне малко по-цветен - това си мислех, когато пристигнах за пръв път в България и минахме през Дружба. Беше един мрачен дъждовен ден, новият път до летището все още не съществуваше, всичко изглеждаше сиво и наистина си помислих, че малко цвят няма да е излишен.

Дойдох тук с тогавашната си приятелка, която е българка. Преди това живеехме в Австралия, но ни беше омръзнало. Искахме да се преместим в България, да видим дали ще ни хареса, ако не – на някое друго място. Тя беше живяла в Калифорния, аз в Щатите, в Англия и на други места. Бяхме решили да останем тук две години, но след тези две години така и не си тръгнахме. Двете ми деца се родиха тук.
Манифестът на Стив Кайл, с който той стана известен

Въпреки първоначалното впечатление, ми се стори, че в България е страхотно и има чудесни условия за живот. Излизането е евтино, да, заплатите не са високи, но разходите също изобщо не са високи, като се изключи Топлофикация. Радиаторите ми бяха изключени цяла зима, а сега пак имам сметка. Разходите за живот, освен Топлофикация, са разумни. Хората са забавни, усеща се чувство за свобода. Според мен има един добър баланс. Много хора ще кажат, че тук е прекалено свободно, можеш да караш като луд, да паркираш навсякъде и т. н. Но аз мисля, че достигаме един разумен баланс. Когато дойдох тук никой не спираше на пешеходна пътека, сега почти всички шофьори го правят. Мисля, че тази представа, че всички са прекалено луди и няма никакви правила, вече не е валидна, особено в сравнение с 10 години назад. Мисля, че в момента имаме един чудесен микс между хаос и ред. Да, виждам някакви контруктивни промени, все още е странно и малко лудо, но ние по някакъв начин сме се регулирали да бъдем цивилизовани, поне докато шофираме.

Стив Кайл изнася лекция на студентския бизнес форум “Start it smart”. Снимка: авторката

Едно от нещата, които ме изненадаха тук бяха… жените. Идвайки от САЩ и Австралия, където има страхотен проблем със затлъстяването, аз наистина бях изненадан от това

колко много готини жени има

Жените тук са красиви. Бях изненадан, че вместо дебели, виждам добре изглеждащи хора, както и деца – имаше много малко дебели деца. Но сега положението е малко по-различно с навлизането на фаст фууд веригите и т. н. В началото много се кефех на всички баничарници и пекарни, и се изненадвах, че децата не ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване