04/27/12 15:20
(http://e-vestnik.bg/)

“Ядреналин” се взриви пред посланик Уорлик

Иво Инджев и Георги Котев блокираха градинката пред “Кристал” с премиерата на съвместната си книга

Георги Котев и Ино Инджев представят “Ядреналин”. Снимка: личен архив

Журналистът Иво Инджев и специалистът по ядрена енергетика Георги Котев представиха съвместния си авторски труд „Ядреналин“ (ИК “Ентусиаст”). Изборът на дата за премиера на книгата не е случаен – на 26 април 2012 г. се навършиха 26 години от избухването на ядрената авария в АЕЦ „Чернобил“.

Градинката пред „Кристал“ се оказа малка, за да побере всички почитатели, читатели и заинтересовани от темата, а опашката за автографи почти изцяло блокира движението през нея. С оглед на обстоятелствата авторите решиха „да не губят време в приказки, защото всичко е написано в книгата“ и отделиха по малко индивидуално време за всеки, който взе автограф от тях.

Посланик Уорлик на премиерата на “Ядреналин”. Снимка: личен архив

Книгата „Ядреналин“ е своеобразно предупреждение за онова, което може да се случи не само в българската ядрена централа „Козлодуй”, но и предупреждение към ядрената опасност грозяща бъдещето на цялото човечеството. Тя е предизвикателство към властта и политиката, която се води в тази насока и от която зависи съдбата на човечеството.

В книгата читателите ще открият десет откровения за: престъплението с ядреното гориво в АЕЦ „Козлодуй“; тайното разследване на случая; мафията в българската енергетика; личната история на човека, направил разкритията; това как признат специалист се превръща в ядрен дисидент; разпада на мита за „мирния атом“; руската рулетка с отработеното гориво; фалшивата пропаганда за безопасността; липсата на разлика между ядрено оръжие и атомна централа; алчността, която е напът да реши съдбата  на човечеството.

Опашка за автографи на премиерата на “Ядреналин”. Снимка: личен архив

Освен че изявяват своята категорична позиция по темата, авторите подкрепят тезите си с доказателства, базирани на дълги години поучавания по въпроса. В „Ядреналин“ е разказана личната история на Георги Котев, инженер-физик по професия, който от признат специалист с над 17 години трудов стаж в областта на ядрената и реакторната физика, властващите превръщат в ядрен дисидент. След като е отстранен, Георги Котев се посвещава изцяло на разследването на престъпни практики в областта на ядрената индустрия, които описва за първи път в книга.

Премиерата уважиха американският посланик Джеймс Уорлик и министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, които, въпреки натоварените си графици с ангажименти, предпочетоха да поздравят лично авторите и да вземат автограф от тях.

За авторите

Иво Инджев е автор на книгите „Мълчанието е злото“ (2009), „Президент на РъБъ“ (2010), „Течна дружба“ (2011). Носител е на наградата на гражданите на Хелзинкския комитет „Човек на годината“ през 2010 г.

Георги Котев се дипломира през 1991 г. като инженер-физик в Московския енергиен институт по специалността „Атомни електрически централи и установки“. Има над 17 години трудов стаж в АЕЦ „Козлодуй“ изключително в областта на ядрената и реакторна физика, а също така и две години в Университета в гр. Пиза, Италия. От пет години се занимава с разследване на престъпни практики в областта на ядрената индустрия. През последните две от тях е безработен, по вина на българските и европейските власти.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване