04/28/12 13:40
(http://radiomilena.com/)

Иван Костов: Каня Огнян Донев и Валентин Златев на публичен дебат по Закона за защита на конкуренцията

Иван Костов, председател на ДСБ, съпредседател на ПГ на Синята коалиция, пред Илиана Беновска и „Радио К2″ отговаря по темата „Какви политически партии ще са на следващите избори?“
Още в началото Иван Костов коментира, че тази тема сигурно е някъде в дневния ред, но по-назад за българина, защото това, което се случва в момента изисква много сериозен отговор и от обществото и от политиците, а това не е, кои ще отидат на избори, а кой е в състояние да извади България от кризата, а водещата Беновска се съгласи, че точно това е „ключът от бараката“, предаде агенция КРОСС.
На Въпрос на Илиана Беновска, дали той би бил влезнал в един дебат с Бойко Борисов и Сергей Станишев, ако успее да ги покани, Костов отговори, че винаги е настоявал за такъв дебат, но никога не е имало, като водещата допълни и че е имало нейно предложение към Константин Симеонов, екс-председател на район Възраждане да влезе в реален диалог с него, но той отказал и заявил, че не е на неговото равнище, Костов коментира, че разбира се, не е на неговото равнище, но той трябва да дебатира, ако иска да даде отговори на хората, които прокламираха район Възраждане. Като по повод на изказването на Симеонов, че ще има още напуснали, лидерът на ДСБ коментира, че до тук 20 души са напуснали от над 4300 членове и симпатизанти по списък в София, като се получи разминаване в заявените от Симеонов и Костов бройка на членовете и симпатизантите в София.
По повод на напусналите вече ДСБ членове, Иван Костов коментира, че хората са направили избора по време на събранието, като добави, че на хората напускащи партията им е било казано, че не изразяват волята на своите членове, а те заради това са напуснали.
По отношение на коментираното в интернет пространството, че Синята коалиция може да претърпи промени, заради напускащите и да се разпадне, събеседникът на Беновска коментира, че 20 души са нищожна бройка, за да предизвестят нещата, а водещата го попита, дали са разговаряли с Мартин Димитров по този въпрос, на което Костов отвърна, че разговарят непрекъснато и очакват около първата седмица на май месец да бъде готово споразумението за Синята коалиция, което най-вероятно ще се представи в ЕНП.
На въпрос на Илиана Беновска, дали той бил говорил с някой от напусналите, Иван Костов каза, че е казал, това, което има на събрание, пред хората в очите им и не е бягал от дебат, като е видял, че тези хора не могат да защитят позициите си, не могат да отговорят на въпросите на своите членове, които са били на събранието и добави, че заедно с провеждането на дебата на събранието, напусналите са загубили самия дебат и доверието на всички останали и поради това си тръгват.
По повод на това, предстоят ли им други разговори с други организации, които са в София, Костов отговори, че остава само Кремиковци с новия председател Иван Иванов, като Илиана Беновска изрази желание, това събрание да бъде излъчено директно в ефир.
Водещата Беновска, съобщи на лидера на ДСБ, мнение на Огнян Донев, според който, лично Иван Костов прави „ляв анархизъм с бизнес предложенията си“, като той отговори, че Донев не познава политическата история и не може да слага такива етикети и добави, че защитата на пазара е дясна политика, защото конкуренцията е основен двигател на икономическото развитие, на което водещата добави още едно твърдение на Огнян Донев, според който, опозицията критикува ГЕРБ само популистки и вреди на икономиката по този начин, което лидерът на ДСБ коментира, като заяви, че това не е вярно, що се касае до Синята коалиция, допълвайки, че в сряда, той от името на всички е казал, че Европейският съюз, зает с тежките проблеми да опазва Еврозоната и да решава дълговия проблем, няма да е в състояние да помогне на страни като България и те искат от ГЕРБ мерки за преодоляване на кризата на основание на вътрешни фактори, като е необходимо да се проведе битка със злоупотребите с господстващо положение с всички фирми, които злоупотребяват, защото те унищожават работни места в семейния малък и среден бизнес и добави, че на другия ден Марио Драги е казал, независимо от тях, че периферията на Еврозоната е заплашена в условията на тази рецесия и на операциите за спасяване. Иван Костов коментира още, че е имало дебат с представителите на КРИБ, като Огнян Донев и Валентин Златев са си казали аргументите и са загубили този дебат по всички линии, като допълни, че те не са успели да спечелят в нито една от своите тези, като каза, че ако те биха искали да има реванш, би било коректно това да стане публично и добави, че дори темата я има, а именно – предложение за закон за промяна на Закона за защита на конкуренцията, което е било подкрепено от министъра на икономиката и посрещнато „на нож“ от самата комисия.
По повод на провеждащия се днес референдум за АЕЦ Белене в Смолян, къде се крие ключа и дали Иван Костов защитава американски интереси, а Сергей Станишев – руски, лидерът на ДСБ коментира, че ключът е във въпроса, добавяйки, че никой не би бил съгласен да плаща поне 15 стотинки за киловат час и да доплати близо 19 милиарда инвестиция, за да има Белене.
На въпрос на Илиана Беновска, дали е „за“, да се построят 7-ми и 8-ми реактор на АЕЦ Козлодуй, той каза, че е против 15 стотинки за киловат часа и добави, че за него енергийна ефективност значи със 185 милиона инвестиции на 660 мегавата мощност за производството на електроенергия и каза, че той е „за“ това решение. Костов изрази мнение, че страната ни първо трябва да развие енергийната си ефективност, защото нейната енергоемкост е чудовищна, допълвайки, че нашите домакинства имат 10 пъти повече енергоемкост, отколкото тези в Западна Европа и добави, че е „за“ тези инвестиции.
По повод на коментар на Беновска, че Костов е бил много доволен след КСНС и по двете теми – за нац. сигурност и за енергетиката, той коментира, че се е постигнал много широк консенсус за завършване на реформата за сектор сигурност, без да се прави нов комитет за държавна сигурност, а водещата запита, дали е вярно, че в доклада, който е разпространил Цветанов се е съдържала тезата за узурпация на службите, да бъдат под неговата шапка, лидерът на ДСБ коментира, че практически е вярно, но той е влезна на много пъти в тежък дебат с Цветанов, по отношение на това, докато не са отстъпили заедно с премиера. От своя страна, Илиана Беновска изрази мнение, че Костов е помогнал на Борисов, да не позволи на Цветанов да образува много важен център на власт, а Костов отоговори, че претенцията на Цветанов е била безумна, а именно да може да направи съвет за сигурност по ключов въпрос на страната и да даде задачите на министъра на външните работи, на министъра на отбраната, на министъра на финансите и на специалните служби в следствие на анализа, който ще направи този съвет за сигурност, като добави, че това е „гигантска власт.“
По повод на това, дали Костов не се опасява, че Цветанов няма да спре до тук, с оглед на това, че е назначил свой човек на мястото на Румен Миланов, той коментира, че вижда, че нагона му за власт е огромен, но Цветанов трябва да бъде спиран и се надява, че президента ще бъде основния фактор, който ще възпира тези положения.
Водещата попита своя събеседник, дали националната сигурност няма да бъде застрашена и от новия закон за конфискацията, като съпредседателя на СК отговори, че веднага след предаването е получил смс-и, които са казвали, че дневния ред на хората е друг, а именно това, че без сигурност на собствеността на хората и на продуктите на техния труд не е възможно да има икономически просперитет въобще. По отношение на новия закон, той изрази своята теза, че той изисква специален дебат и много време, като желанието от всички страни, да спре незаконното забогатяване е налице. Той добави, че този закон е насочен срещу управляващите, защото те незаконно забогатяват, бидейки хора способни да злоупотребят с административна власт. Костов каза още, че със сигурност има много голям европейски натиск да се приеме това извънредно законодателство, като вероятно доклада ще бъде по-добър, като изрази мнение, че това си заслужава.
По отношение на това, подобрило ли се е правораздаването и вътрешния ред в България, лидерът на ДСБ коментира в ефира на „Радио К2″, че закона няма да заработи до изборите, като изрази и съмнение, че закона, поради дълбоки пороци вътре, може да не сработи въобще.
Илиана Беновска попита още Иван Костов, на следващите избори ДСБ и Синята коалиция, ще бъдат ли противници на ГЕРБ, на което събеседникът й отговори, че те носят алтернативата на политическа формация в посока да извърши реформи, за да изведе страната от кризата и никой друг няма такава политическа характеристика.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване