04/30/12 15:09
(http://radiomilena.com/)

Правят проектна компания за VII блок на „Козлодуй“

До десет дни ще бъде създадена проектна компания за строителството на седми реактор в АЕЦ „Козлодуй”. Това съобщи по време на посещението си в Козлодуй министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, съобщи агенция КРОСС.

Едно от първите действия е да се създаде проектната компания, 100 % собственост на АЕЦ „Козлодуй”. Впоследствие тя ще търси да привлече стратегически инвеститор за изграждането на реактора.

По думите на министъра компанията ще има първоначалния капитал в размер на няколко милиона, който ще бъде необходим за всички предварителни геоложки и социално-икономически анализи, без това да поставя под риск финансовата стабилност на централата.

Създавайки проектната компания още в началото, ние гарантираме, че няма да се застраши по никакъв начин сигурността и финансовата стабилност на АЕЦ „Козлодуй” така както това беше направено с НЕК, защото при строителството на „Белене” вместо да се създаде проектна компания в самото начало и тя да носи риска от тази инвестиция, всъщност под риск бе поставено финансовото състояние на НЕК до момента в който тя е в невъзможност да обслужва своите кредити, посочи Добрев.

Според Добрев вероятно в рамките на една година, след като бъдат извършени предварителните дейности, ще може да бъде даден срок кога ще има седми реактор в АЕЦ „Козлодуй”.

 

Министър Делян Добрев и неговият заместник Валентин Николов бяха в Козлодуй, за дадат старт на проект за повишаване на енергийната ефективност в 13 обществени сгради на територията на Община Козлодуй и Нови хан.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване