05/01/12 17:20
(http://www.klassa.bg/)

Апетитът за покупка на бизнес се сви до нива отпреди 3 години

Апетитът за покупки на компании се сви до нива от края на 2009 г. Според барометър на консултантска компания Ernst & Young, изготвен след проучване от март, в което са участвали 1500 мениджъри от 50 страни, едва 31% очакват да пристъпят към придобиване в следващите 12 месеца. Това е с 10% по-малко от техния дял през октомври 2011 г. и на практика е най-ниското ниво, откакто се прави барометърът в края на 2009 г.
В същото време броят на тези, които искат да продават активи, се увеличава от 26% на 31%. По отношение на придобиванията компаниите от финансовите услуги, потребителските стоки, петролната и газовата индустрия, технологиите посочват, че са по-склонни за сделки. Бизнесът, свързан с металите и минните, автомобилите и комуналните услуги, пък проявява най-слабо желание за сливания и придобивания. Освен това фирмите със седалище от Индия, Великобритания, САЩ и Германия са оптимисти, докато тези от Япония и Русия са песимисти. Запитани, къде искат да сключат сделки, топдестинациите са Китай, Индия, САЩ, Бразилия и Индонезия.
“Въпреки предпоставките за пик в корпоративната активност предпазливостта измества доверието като основна движеща сила при сливанията и придобиванията. С по-лесния достъп до кредити и огромния кеш компаниите имат възможностите за сключване на сделки, но мотивацията им е повлияна от притесненията, свързани с глобалното икономическо възстановяване. Тревогите в краткосрочен план също затъмняват дългосрочната перспектива“, коментира Пип МакКрости от звеното за транзакции в Ernst & Young.
Дупката между икономическо доверие и корпоративна активност се отразява и на обема на сделките по света. За първото тримесечие като стойност те са намалели с 22% спрямо същия период на миналата година.
Ако някой купува, то е в кеш, отчитат още консултантите. Сред тези, които са готови да се отворят към нови сделки, половината потвърждават, че биха използвали именно кеш като основен източник на финансиране. Леко се повишава делът на фирмите, които биха използвали кредит – от 33% преди 6 месеца на 39% през март. Според данните бизнесът все още е фокусиран по-скоро вътре в себе си - в управлението на портфолиото и към продажбата на несъществените им активи, отколкото външно към потенциалното купуване и използване на нови възможности.
Продажбите на активи са особено характерни за Северна Америка, но от Ernst and Young очакват това да се разрасне и в Европа и Япония в следващите месеци, след като компаниите потърсят начини да се репозиционират в резултат на дълговата криза. Освен това фирмите със седалище в Япония, Бразилия, Великобритания, Германия и Канада са по-склонни да се освобождават от звена.
Добрата новина е, че бизнесът като цяло става все по-голям оптимист за икономическото развитие. Оказва се, че делът на тези, които очакват подобрение на хоризонта, е скочил от 26% през октомври 2011 г. до 52% през април. Така на практика всеки втори е оптимист, а едва 20 на сто са песимистите при 37% шест месеца по-рано. По-положително са настроени мениджърите и по повод очакваните корпоративни приходи, заетост, кредитиране и регулации. Единственият индикатор, където нагласите им стават по-песимистични, е по отношение на стабилността в краткосрочен план. Там положително настроените намаляват от 14% на 5 на сто. Най-силно икономическото доверие се повишава в САЩ, както и в някои части на Европа - във Великобритания и Франция. Освен това според проучването 86% от компаниите признават, че дейността им е била засегнат по някакъв начин от случващото се в еврозоната. Експертите очакват повишеното икономическо доверие да се отрази в близко бъдеще на плановете на фирмите за сливания и придобивания.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване